Hlavní obsah

Pospíšil chce soudy zbavit agendy exekucí

Novinky, jas
Praha

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v pátek představil "akční plán" svého resortu, který chce prosadit ještě v tomto roce. Primárně chce zajistit, aby se ulevilo zahlceným soudům. Připraví proto návrh, aby soudy přestaly řešit exekuce a ty přešly na soukromé exekutory. Ministr chce také zúžit působnost Nejvyššího soudu, zrušit přísedící v první instanci či novelizovat insolvenční zákon.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Článek

Podle ministra blokují exekuce v současnosti zhruba pět procent soudců, do budoucna se budou soudy zabývat pouze opravnými prostředky a exekucemi, které se dotýkají dětí.

Nejvyšší soud by se měl podle resortu věnovat sjednocování judikatury a neměl by být zahlcen běžnými případy, jak je tomu doposud.

Insolvenční zákon by měl být  změněn tak, aby odpadly "šikanózní návrhy", které nemají za cíl uspokojení pohledávek. Resort zvažuje, že podání insolvenčního návrhu by mohlo být doplněno o kauci.

Soudní poplatky vzrostou

Pospíšil chce také navýšit soudní poplatky o třetinu až polovinu, aby se dostaly na úroveň běžnou v sousedních zemích. Resort počítá, že vyšší soudní poplatky by přinesly kolem 200 miliónů korun.

Snížit by se měl také advokátní tarif, a to až o 20 procent. Opatření by mělo platit rok, přičemž o jeho další podobě by se mělo následně jednat. Nového komplexního zákona by se měly dočkat i oběti trestných činů.

Ministr chce připravit i normu, která by upravovala možný celoživotní dohled, případně izolaci pro mladistvé delikventy. Resort chce také novelizovat takzvaný náhubkový zákon a upřesnit pasáž o veřejném zájmu, která by jej jasně definovala. Pospíšil také chce, aby se věková hranice pro soudce posunula na 65 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám