Hlavní obsah

Ministr vnitra John: Na ulici bude stejně policistů jako teď

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jsem rozkoukaný, vzkazuje ministr vnitra Radek John, který před pár dny představil, jak se jeho resortu dotknou škrty v rozpočtu. John zároveň uklidňuje, že veřejnost úspory na práci policie prakticky nepozná.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Na ministerstvu vnitra jste více než měsíc, už se tu vyznáte?

Ano, jsem rozkoukaný, i v budově se celkem vyznám. Absolvoval jsem zatím asi pět set jednání, což je myslím na čtyřicet pracovních dní tak akorát. Mám například informace od patnácti set policistů o tom, co všechno je v resortu špatně, dozvídám se zajímavé věci. Takže ano, rozkoukaný jsem skvěle.

Jak dá vlastně naučit řídit resort?

Musíte mluvit s lidmi, musíte zjistit, kdo je co zač. Vnitro je tak široký resort, je tu spousta manažerů s odpovědností za konkrétní věci a vy musíte vědět, jestli vám ti lidi lžou nebo nelžou a jak efektivně svou práci dělají.

Je to o lidech, ne o učebnicích. Navíc jsme se policii v pořadu Na vlastní oči 15 let věnovali, Občanské judo, které jsem řídil, se věnovalo veřejné správě, takže co bych se měl ještě učit?

Tak např. opoziční politici a naposled tento týden i policejní odboráři vás kritizují za nekompetentnost.

Mám i jiné ohlasy. Po každém mém vystoupení mi naopak několik set lidí říká, že je potřeba do toho říznout, že je potřeba reforma a že je tu konečně někdo, kdo to dělá.

Se šéfem policejních odborů jsem jednal mnohokrát a tohle mi opravdu neříká, naopak oceňuje, že nesaháme do služebního zákona a že jsme jako jediný resort vyjednali škrt o dvě miliardy nižší a že jsme jako jediní vyjednali i to, že nebudou další škrty v příštích letech.

Tento týden jste ohlásil drastické úspory v resortu, které podle opozice ohrozí bezpečnost země. Můžete garantovat, že se to nestane?

Opravdu mě baví, když politici, kteří tento problém způsobili, teď křičí, že škrtat nelze. ČSSD se podílela na tom, že je ministerstvo vnitra v této krizi.

Já jsem bohužel v pozici prvního ministra vnitra, který přichází s tím, že peníze nemáme a musíme škrtat, což tady žádný předchozí ministr nedokázal.

Že škrty neohrozí bezpečnost, nicméně mohu garantovat zcela určitě. V době, kdy jsme v schengenském prostoru, tady máme např. cizineckou policii, ve které je o několik tisíc lidí více, než je nyní potřeba. Takže cizinecká policie bude doplňovat stavy za odcházející policisty.

Jak tedy škrty poznají lidi přímo na ulici?

Tam nepoznáte žádný velký rozdíl. Úspěchy policie nebudou nižší než v tuto chvíli. Dojde k zeštíhlení přímo v resortu ministerstva, kde je spousta lidí, kterým odpadne agenda, a my jim už nebudeme uměle vymýšlet práci.

Zeštíhlí se i policejní prezidium, jen v současné době jednáme s policejním prezidentem o tom množství. Ale na ulici bude stejný počet policistů, jak byl dosud.

Někteří krajští policejní ředitelé ale už teď mluví např. o tom, že policisté musí chodit hlídkovat pěšky, protože není na benzín...

Ti, kteří nemají peníze na benzín, špatně hospodařili od začátku roku. Krajští ředitelé měli na celý rok peníze a špatně si je rozpočítali.

Samozřejmě by bylo úplně absurdní, kdyby se tu nemohlo vyšetřovat kvůli tomu, že není na benzín. Ano, policisté nebudou jezdit na obědy služebními auty, tak, jako se to děje v mnoha případech teď, ale ten výkon ohrožen nebude.

Kvůli ohlášenému snižování platů jsou policisté připraveni demonstrovat. Budete se snažit s odbory nějak dohodnout?

Se šéfem odborů mluvím velmi často a určitě v nejbližší době opět mluvit budu. Je mi to líto, bolí mě to, že budou mít lidi míň peněz, ale budou mít méně peněz úplně stejně jako všichni ostatní státní zaměstnanci, jinak tahle země zkrachuje.

Když připustím teoreticky, že by si někdo vydemonstroval vyšší platy, tak tím vydemonstruje i státní bankrot za pět let a nebude mít pak žádný plat. Takto hloupí policisté nejsou.

Na tiskové konferenci tento týden jste řekl, že by byla katastrofa, kdyby od policie nikdo neodešel. Je takové prohlášení dobrým signálem pro policisty?

Ono je to jednoduché, my potřebujeme od těch, kteří už pro policii pracovat nechtějí, peníze pro ty, kteří tu pracovat chtějí. Ten, kdo nechce pracovat, ten by policii k ničemu nebyl.

Některé nejkvalifikovanější policisty budeme přemlouvat, aby neodcházeli. Je také možné, že když se to nepodaří a oni zjistí situaci na pracovním trhu, tak se budou chtít vrátit. A ty kvalifikované my přijmeme.

V rámci úspor se chcete zbavovat také nepotřebných nemovitostí, bude resort prodávat i lukrativní budovy protikorupční policie v centru Prahy, které mají stamiliónovou hodnotu?

Nemovitosti se budou prodávat pouze v případě, že dostaneme opět výjimku jako tento rok, že peníze z prodeje půjdou do našeho rozpočtu.  Pokud by to neplatilo, tak by nám nezbývalo nic jiného, než ty uvolněné budovy pouze pronajímat.

V této chvíli se dělá přehled všech nemovitostí a zhodnocení nákladů na jejich provoz, dělají se analýzy případných výnosů při jejich prodeji. Zároveň také platí, že v době krize jsou některé domy neprodejné, a my nebudeme prodávat pod cenou. To se týká i budovy policejního prezidia, které by se dalo prodat, ale nikoliv za každou cenu.

Po nástupu na vnitro jste ohlásil, že odvoláte prezidenta Oldřicha Martinů, ale teď za ním stojíte. Už jste si to vyříkali?

Já jsem v televizi po pravdě řekl, že se skutečně mluvilo v koalici o tom, že během tohoto volebního období bude nový policejní prezident.

Kdybych to popřel, tak by mohl někdo přijít a říct, že John lže. Situace je každopádně taková, že s panem prezidentem v současné době řešíme reformu a nejdramatičtější škrt v dějinách. Jsme schopni velmi dobře spolupracovat a má mou plnou důvěru, aby s námi tuto reformu prováděl.

Váš předchůdce v čele vnitra za ČSSD Martin Pecina po svém odchodu uvedl, že jednu z největších chyb udělal, když neodvolal šéfa inspekce policie Zdeňka Pelce. Zůstane ve funkci i za vás?

Příští týden přijde překvapení, to je všechno, co k tomu můžu říct.

Pod vnitro patří i státní správa, dotknou se úspory i této oblasti?

Pravda je, že my provozujeme služby datových schránek úplně pro všechny ostatní resorty a státní správu, a to bezplatně. Takže řešíme i to a na vládě padlo v několika jednáních, že ti, kteří používají datové schránky, a mluvíme o orgánech veřejné správy, by se měli na tom provozu podílet.

Za ministra Ivana Langera (ODS) se také rozjel velký projekt centrálních registrů, které mají usnadnit lidem komunikaci s úřady. Budou registry spuštěny, nebo doplatí na škrty?

Centrální registry provozovat budeme, určitě se ten projekt nezruší. Jen se budou přehodnocovat všechny smlouvy, jestli jsou opravdu výhodné a korektní.

Jaké si dáváte ve funkci cíle?

Na vládě se říká, že ministr, který bude populární, bude špatný ministr. A kníže Schwarzenberg k tomu dodává, že úspěchem bude, když po čtyřech letech budeme moci odejít dveřmi a ne utíkat přes zahradu. Vláda bude muset udělat velmi nepopulární opatření, které zastaví potápění této země. To je ten cíl. Můj hlavní úkol je zachovat v chodu vše, co je ze zákona nutné, a neohrozit bezpečnost země a zároveň stanovit strategii boje proti korupci.

Strategie boje proti korupci byla hlavním bodem vaší předvolební kampaně. Už máte její základní obrysy?

Poté, co jsme uzavřeli škrty v resortu vnitra, je protikorupční strategie absolutní prioritou a my ji představíme na tiskové konferenci během září.

Věnoval jste se dlouho jako novinář kauze Kajínek a teď máte pod sebou inspekci, která posuzuje nové důkazy v případu. Necháváte se informovat o stavu šetření?

Kajínek byl na inspekci šetřený od března a já nemůžu za to, že se mě na to každý ptá. Pravda je taková, že jsem velmi dobře informován o tom, co inspekce šetří, a jsem garantem, že nic nezamete pod koberec. Říkám ale otevřeně, že jestli se v tom novém svědkovi hnulo svědomí po šestnácti letech, tak je to trochu pozdě. Mělo se mu hnout svědomí do roku 1998, než byly všechny materiály, o kterých mluví, skartovány. Takže jistě to inspekce došetří, ale nedávám tomu bohužel žádnou velkou naději.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám