Hlavní obsah

ODS má s Kalouskem stále větší problém

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Důvodů k roztržkám mezi ODS a TOP 09 je čím dál víc. K šéfovi občanských demokratů a vlády Petru Nečasovi se v úterý s dalšími výhradami vůči tomuto koaličnímu partnerovi přidali jeho spolustraníci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Například šéf pražské ODS Boris Šťastný se v úterý pustil do prvního místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska kvůli jeho údajné vstřícnosti vůči hazardu, čímž zvedl někdejší téma bývalého šéfa lidovců Cyrila Svobody. Náměstek primátora Prahy Rudolf Blažek (ODS) zase TOP 09 obvinil z plánu zkrátit o miliardy rozpočet v metropoli.

V minulých dnech se přitom Nečas s Kalouskem přeli hned ve třech bodech. Premiér odmítl snížení slevy na dani pro poplatníka o sto korun měsíčně v rámci protipovodňových úspor, Kalousek zase předsedovi vlády vyčetl záměr zřídit funkci vládního tajemníka pro EU. Spor se vede i o zákoník práce, kdy Nečas po jednání s odboráři řekl, že možná o nějakou dobu odloží novelu zákoníku práce, což se nelíbí Kalouskovi.

Blažek v úterý uvedl: „Existuje reálný návrh, aby Praha přišla až o 14 miliard korun v rámci přerozdělení daní. Tohle pražská ODS nikdy nepřipustí, všichni pražští poslanci a naši politici vždycky proti tomuto budou bojovat.“ Zdůraznil, že jde o návrh šéfa klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka.

To je bída, vymýšlejí si nesmysly, říká ministr

Kalousek Blažkova slova nechápe. „Na ničem se ještě nepracuje, ale nikdo nemá v úmyslu brát Praze peníze. Je mi líto ODS, že se kvůli nedostatku témat musejí témata vymýšlet. Vymyslet si nesmysl a pak proti němu varovat, brojit a mobilizovat, tak to je velká bída pražské ODS, to jsem si myslel, že mají na víc,“ řekl Právu Kalousek.

Obdobně reagoval Gazdík: „Je to nehorázná lež, z toho srší zoufalství ODS, na co ještě by upozornili. My nechceme Pražanům nic brát,“ řekl Právu. TOP 09 podle něj chce snížit rozdíl mezi tím, kolik dostávají z rozpočtu malé obce a velká města. Dnes velká města berou až 4,5násobek a TOP 09 chce rozdíl snížit na 2,5 násobek. Města jako Praha či Brno by měla podle TOP 09 dostávat stejně a menším obcím by se mělo přilepšit z dotačních programů.

Šťastný zdůraznil jako pražský nešvar množství hracích automatů. Kalousek se podle něj nikdy nezasadil o to, aby zmizela „ta hrůza, kdy na téměř každém rohu vidíte hernu“.

Členové vedení ODS se zastali Nečase. Například místopředseda a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil zopakoval, že premiér vždy o tzv. povodňové dani mluvil jako o námětu k diskusi.

Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) by bylo dobré diskutovat o způsobů pokrytí povodňových škod, ale „opravdu základní teze, a je to i koaliční prohlášení, je nezvyšovat přímé daně“.

Podle Kalouska se s Nečasem o tzv. povodňové dani nemají na čem domlouvat. „Byla koaliční dohoda, tu jsem zapracoval do návrhu o dani z příjmu. Až ho vláda bude schvalovat, tak ho přijme, nebo ne,“ uvedl Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám