Hlavní obsah

Heger: Změna tarifů platy lékařů neovlivní, propad rozpočtu ano

Právo, Václav Pergl

Změna tarifních platů neovlivní plat lékařů zdaleka tolik jako očekávaný až desetimiliardový propad příjmů zdravotního pojištění, z něhož jsou lékaři a celé zdravotnictví placeni. Novinářům to v úterý řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

„Tarifní tabulka v nemocnicích, které dosud hospodařily vyrovnaně, neovlivní mzdy lékařů, protože ty byly vázány na nadtarifní složku mzdy, která tvoří až 50 procent,“ řekl Heger.

Podle jeho slov plat lékaře nyní je v průměru zhruba 50 tisíc korun měsíčně hrubého, z toho 50 až 60 procent tvoří tarifní mzda a zbytek nadtarifní složky. Ty se dělí na přesčasy a služby a na odměny a osobní ohodnocení.

„Pokud se tarifní složka sníží, tak ona nadtarifní se zvýší. Důležité také je, že zůstanou zachovány kolektivní smlouvy tak, jak jsou. Tedy příjmy by se snížit nemusely,“ řekl Heger.

Oznámil, že ministerstvo si přeje sociální smír a podle jeho analýz se ukazuje, že výše platů ve zdravotnictví je závislá na hospodaření nemocnic a platbách pojišťoven.

Očekávaný desetimiliardový propad financí v příštím roce proto může odměny ovlivnit. Ministr chystá omezení nebo odstranění růstu základního platu podle let praxe. „To by pomohlo zejména mladým lékařům aby byli lépe placeni,“ řekl Heger.

Odbory zvažují stávkovou pohotovost

Ministr odpověděl i na dotaz Práva, jak se staví k požadavku Lékařského odborového klubu na zvýšení základního platu kvalifikovaného lékaře na trojnásobek průměrné mzdy v zemi, tedy asi na 72 tisíc a začínajícího lékaře na 1,5násobek, tedy asi 35 tisíc hrubého měsíčně.

„V příštím roce to reálné není. Nárůst platů může být až v roce 2012,“ řekl ministr.

Heger reagoval i na vyhlášení místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové, že tento odborový svaz nesouhlasí se snížením platových tarifů pro pracovníky ve zdravotnictví a sociálních služeb. Svaz je podle ní, pokud se nedohodne se státní správou, odhodlán vyhlásit stávkovou pohotovost.

„Myslím, že to není na stávkovou pohotovost. Odbory chápu, respektuji jejich stanovisko, ale stávkové pohotovosti a stávky se vyhlašují na celkovou úroveň mezd a v době, kdy se kolektivně vyjednává a celková úroveň se má snižovat. Opakuji, že snížení tarifů dává větší prostor pro odměňování,“ uvedl ministr.

Zdravotničtí odboráři se chtějí s ministrem Hegerem sejít 6. září a 13. září s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem.

V úterý také po 20 letech v čele uvedeného Odborového svazu zdravotnictví a sociálních věcí skončil jeho předseda Jiří Schlanger. Jak již Právo informovalo, od 1. září bude náměstkem ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám