Hlavní obsah

Obrana propustí dalších tisíc lidí, hlavně úředníky

Právo, Oldřich Danda
Praha

Velké propouštění vojáků a občanských zaměstnanců ministerstva obrany z minulého roku bude letos pokračovat. O místo letos přijde 1050 vojáků a civilních zaměstnanců. Původně mělo z armády odejít 350 vojáků a 1350 civilních zaměstnanců.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra

Článek

Ministr obrany Alexandr Vondra již vydal i úkolový list, ale kvůli plánu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) snížit mzdové tarify obrana svůj záměr propouštět částečně zredukovala.

„To byl úkolový list v době, kdy nebyly dány tarifní tabulky z MPSV, bude vydán nový úkolový list a pravděpodobně bude zrušeno 1050 systematizovaných míst,“ sdělil Právu náměstek ministra obrany pro personalistiku Michael Hrbata (ODS). Vloni bylo propuštěno 1500 z 10500 občanských zaměstnanců a 1100 z 24100 vojáků.

Kolik bude muset odejít vojáků a kolik civilních zaměstnanců letos, Hrbata nechtěl prozradit, nejdříve se chce domluvit s generálním štábem a s odboráři, s kterými se má sejít dnes.

Vondra v pondělí potvrdil, že bude muset odejít okolo tisíce lidí. „Propouštění se dotkne spíše úředníků, než vojáků z povolání,“ uvedl v Radiožurnálu.

„Šetřit na okupační válce v Afghánistánu“

Odboráři preferují, aby ministerstvo raději snížilo platy, než aby propouštělo. Tak postupuje například i vnitro.

Podle předsedy prezídia Samostatných odborů vysloužilců Josefa Tomka by resort mohl uspořit, kdyby zrušil podporu sportovního centra Dukla či uměleckého souboru Ondráš. „Dále například snížením kontingentu, který se spolupodílí na okupační válce v Afghánistánu, či sloučením Univerzity obrany Brno s Vojenskou akademií Vyškov,“ uvedl Tomek.

Na ministerstvu obrany se také připravují připomínky ke změně tarifů a zdanění výsluh a příplatku na bydlení. Ministerstvo práce navrhuje dvě varianty, jak by se mohly změnit mzdy vojáků.

Podle první by se průměrná základní mzda snížila až o 6330 Kč, ale stouplo by osobní ohodnocení ze současných 50 na 100 procent a výjimečně na 200 procent. Druhá varianta počítá se snížením platů o 10 procent a vojáci by přišli průměrně o 2530 korun.

Podle návrhu ministerstva financí by vojáci měli přijít o část příspěvku na bydlení (10 tisíc korun), který by měl stát součástí superhrubé mzdy a měl by být zdaněn 23 procenty. Také výsluhy a odchodné by se vojákům měly zmenšit o 15procentní srážkovou daní.

Reklama

Výběr článků

Načítám