Hlavní obsah

Do hádky sociálních demokratů se přidal i Paroubek

Právo, Jiří Ovčáček

Do hádanice mezi sociálními demokraty provázené slovními výpady mezi hejtmany Michalem Haškem a Davidem Rathem se v pondělí vložil bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek. Haška obvinil, že z Ratha v minulosti udělal krakena a nyní to sám kritizuje. Středočeského hejtmana se Paroubek výrazně zastal a doporučil ho na post místopředsedy ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Jiří Paroubek

Článek

Paroubek na svém facebooku označil za „naprosto nepřijatelné“ reakce některých členů vedení ČSSD na jeho úvahu, že by měl Rath někdy v budoucnu uvažovat o kandidatuře do vedení strany. Vyslovil se pro Rathovu kandidaturu na post místopředsedy ČSSD. „Myslím si, že může být dobrým místopředsedou ČSSD a jeho případnou kandidaturu nechávám plně na členech,“ uvedl.

Podle Paroubka je vítězství ČSSD v krajských volbách v roce 2008 do značné míry i Rathovým úspěchem. „Potud bych čekal od jeho kolegů hejtmanů stále ještě jistou míru úcty a vděku,“ míní Paroubek. Topolánkova vláda vedla podle expředsedy „antirathovskou“ kampaň s cílem udělat z hejtmana hlavní terč. A odstrašit od obrany Ratha.

Paroubek také vzkázal Haškovi a Urbanovi, aby si sáhli do paměti: „A vylovili tam vzpomínky, kdy uznale Davidu Rathovi klepali na rameno, když za ně v Poslanecké sněmovně řekl něco tu na adresu Mirka Topolánka, tu Miroslava Kalouska či na adresu Ivana Langera. Právě Michal Hašek jako tehdejší předseda klubu vybudoval Davidu Rathovi pozici „krakena“, kterou tehdy zhusta využíval a kterou nyní překvapivě kritizuje“.

Nezemanovatí

Hádky podle Paroubka ČSSD poškozují, posílají stranu obratem ke dnu a vracejí ji do let 2004-5. „Tehdy také malost, pokrytectví a závist přivedla ČSSD na pokraj katastrofy,“ uvedl Paroubek.  Expředseda v této souvislosti odmítl, že „zemanovatí".

K budoucnosti ČSSD prý bude velmi rád mlčet, pokud už na svoji adresu nebude nadále slyšet „nesmyslné útoky lidí, jejichž jediným cílem je zbavit se své vlastní odpovědnosti za výsledek voleb“.

Reklama

Související články

Hašek označil Ratha za samozvaného krakena

Zbraně mezi znesvářenými frakcemi řinčí v ČSSD čím dál hlasitěji. Jihomoravský hejtman a kandidát na post stranického šéfa Michal Hašek vrátil v pondělí slovní...

Výběr článků

Načítám