Hlavní obsah

John oznámil škrty: pro policisty i hasiče to bude bolestný rok

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Radek John v pondělí představil, kde hodlá jeho resort v příštím roce uspořit více než osm miliard korun, o které přijde v souvislosti s plánovanými škrty ve státním rozpočtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John

Článek

Úspory by měly být ve výši 8,3 miliardy korun, přičemž zhruba čtyři miliardy by měl resort získat snížením platů. Další finance by mělo přinést utlumení investic a provozních nákladů.

Škrtů se obávají především policisté a hasiči, byť ministr avizoval, že jich se plánované propouštění nedotkne. Obě skupiny však postihne desetiprocentní snížení tarifních platů.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John

"Bude to bolestný rok," konstatoval John. "Budeme dělat všechno pro to, aby výkon nebyl ohrožen," doplnil s tím, že v dalších letech už jeho resort nebude muset škrtat.

John: Nebudeme si hrát, že máme navíc než máme

Podle jeho slov policie omezí služby, které nemá dané ze zákona. Nebude se stavět krajské policejní ředitelství v Liberci (431 miliónů). John nehodlá platit operátorům za odposlechy a bude požadovat změnu legislativy. Budou ukončeny zahraniční policejní mise.

Nebudeme si hrát před světem, že máme na víc než máme.
Radek John

John k zajištění bezpečnosti hodlá využívat i stávající příslušníky cizinecké policie, kteří budou postupně zapojováni pod krajská ředitelství. Policie také počítá s běžnou fluktuací policistů. Průměrně odchází 1400 lidí ročně a John chce uspořené peníze použít na platy zůstavších příslušníků. Stop stav vyhlásil ministr bezprostředně po svém nástupu.

John dále uvedl, že policisté, kteří budou mít ve službě dobré výsledky, se mohou v příštích letech těšit na lepší finanční ohodnocení.

Hasiči nebudou příští rok investovat do strojního vybavení či požárních stříkaček. Škrty se dotknou i sborů dobrovolných hasičů. Hasiči prý budou i se starými stroji "předvádět divy", věří ministr.

"Nebudeme si hrát před světem, že máme na víc než máme," uzavřel John výčet škrtů a úspor.

Johnova slova následně upřesnili i policejní prezident Oldřich Martinů i náměstek  generálního ředitele hasičského záchranného sboru Alois Sellner. Martinů mimo jiné uvedl, že rozhodně nedojde k tomu, že by policisté omezili službu v noci, jak o tom informovala některá média.

V září hodlá resort představit svou protikorupční strategii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám