Hlavní obsah

Bývalý úředník ministerstva průmyslu mohl profitovat z evropských dotací

– Praha

Společnost Transparency International (TIC) podala trestní oznámení na bývalého ředitele sekce strukturálních fondů ministerstva průmyslu a obchodu Miroslava Elfmarka. Na ministerstvu podle ní docházelo k systematickému porušování pravidel při práci s prostředky EU. TIC také uvedla, že Elfmark mohl mít na neprůhledném hospodaření vlastní zájem a vyzvala policii k prošetření možné korupce.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

TIC v podaném trestním oznámení upozorňuje „na podezřelé transakce mezi společností, která získává významné IT zakázky od agentury CzechInvest (přímo podřízené ministerstvu průmyslu a obchodu), a společností ITS 42, s.r.o., rodinným podnikem Elfmarkových“. Elfmark společnost před svým nástupem na ministerstvo převedl na svého otce.

Firma ITS 42 se podle TIC zabývá poradenstvím v oblasti získávání podpory ze strukturálních fondů, tedy v oblasti, kterou se zabýval Elfmark na ministerstvu a o níž rozhodoval.

TIC uvedla, že má informace o platbách směřovaných přes prostředníky a z důvodu podezření, že by se mohlo jednat o korupční plnění Elfmarkovi, podala v této souvislosti trestní oznámení.

Přesný popis podezřelých transakcí v zakázce agentury Czechinvest na informační systém v ceně více než čtvrt miliardy korun zveřejnila společnost v trestním oznámení.

Elfmark byl minulý týden ze své funkce odvolán.

Reklama

Výběr článků

Načítám