Hlavní obsah

Pět tisíc každému učiteli navíc platí, má to ale háčky

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učitelé se zdánlivě mohou radovat. V době, kdy všem státním zaměstnancům hrozí pokles platů o deset procent a zrušení tarifů, podle šéfa školství Josefa Dobeše Věci veřejné hodlají splnit svůj předvolební slib přidat každému z kantorů pět tisíc korun. Má to ale dva háčky.

Foto: Profimedia.cz

Za to, že učitelům přidá, od nich bude chtít ministr například spolupráci na státních maturitách a srovnávacích zkouškách v páté a deváté třídě základních škol.

Článek

Peníze budou až v roce 2012 a půjdou do nadtarifů, tedy do nezaručených odměn. O tom, kdo z učitelů dostane přidáno, tak rozhodne ředitel školy. Měly by rozhodnout kvality pedagoga. Dobeš v rozhovoru pro Právo řekl, že je přesvědčen, že přidáno dostanou všichni kantoři.

„V roce 2012 pošleme do škol čtyři miliardy navíc. Nepředpokládám, že máme ve školách nekvalitní učitele. Předpoklad, že řeknu – padne to jen na třetinu učitelů, mně sděluje, že dvě třetiny učitelů nezvyšují kvalitu vzdělávání. A to je pro mě nepřijatelná premisa,“ uvedl Dobeš.

Za to, že učitelům přidá, od nich bude chtít například spolupráci na státních maturitách a srovnávacích zkouškách v páté a deváté třídě základních škol, které ministr připravuje.

O rok dříve, tedy v roce 2011, pak podle ministra přijde do školství 2,1 miliardy navíc. „Ty půjdou na nábor nových učitelů. Náš návrh činí 180 tisíc korun (pro každého nového kantora).  A dále půjdou na dorovnání platů do výše 20 tisíc všech kvalifikovaných učitelů,“ sdělil ministr.

Příspěvek má nalákat mladé učitele

Bez náborového příspěvku podle ministra hrozí, že do škol nenastoupí žádní mladí učitelé. „Nemůžete po mladém učiteli chtít, aby za 14 700 hrubého nastoupil na školu, což je prostě drsná realita. A nehledě na to, že by to byl třeba muž. Vždyť jde o kvalifikované lidi, kteří umí často dva tři světové jazyky,“ míní ministr.

Podmínkou pro vyplacení náborového příspěvku bude závazek kantora učit nejméně pět let. Ze zmíněných 180 tisíc má nový učitel dostat 60 procent (tedy 108 tisíc korun) po tříměsíční zkušební době a zbytek po roce. Pokud pětiletou lhůtu nedodrží, vracel by učitel poměrnou část.

V roce 2012 pošleme do škol čtyři miliardy navíc
Josef Dobeš

Dobeš zároveň upozornil, že letos se platy kantorů snižovat nebudou díky tomu, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) pro školství rozvázal pro rok 2010 zmrazených 1,5 miliardy korun. „Platy klesat nebudou,“ slíbil Dobeš s tím, že kantoři si peníze navíc zaslouží.

„Jsem rád, že budou preferovanou profesí po dobu dvou následujících let. Pak se platy na tři roky zmrazí,“ dodal Dobeš.

Pokud jde o nepedagogy, například školníky, u těch zatím není jasné, zda jim mzdy klesnou, či nikoli. Dobeš uvedl, že odpovědnost je na zřizovatelích škol, tedy krajích a obcích.

Učitelům se snažil přidat už exministr Ondřej Liška (SZ). Takzvané liškovné (4,5 miliardy navíc) ale místo na odměny šlo v předchozích letech právě často do tarifů nepedagogických pracovníků, protože ředitelé neměli kde jinde brát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám