Hlavní obsah

Mezi premiérem a knížetem to jiskří kvůli postu pro EU

Právo, Jan Rovenský

Jiskření mezi vládními partnery vyvolává plánovaný post státního tajemníka pro EU. Zatímco premiér Petr Nečas (ODS) trvá na tom, že koordinace evropských záležitostí je věcí úřadu vlády, TOP 09 novou funkci vnímá jako snahu oslabit její vliv na zahraniční politiku.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09)

Článek

V pátek se také vynořilo jméno dalšího potenciálního kandidáta na post. Jak informovaly server respekt.cz a Lidové noviny, mohl by se státním tajemníkem pro EU stát šéf Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA) Ivan Hodač. V médiích proběhlo i jméno Nečasova exnáměstka Michala Sedláčka.

Zdroj z vlády Právu řekl, že jde o snahu předsedy vlády upevnit si ve vládě postavení, mít dohled nad politikou vůči EU na ministerstvech a posílit v oblasti zahraniční politiky na úkor vicepremiéra a šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Autolobbista z Bruselu by Schwarzenbergovi nevadil

Nečas však dohady kolem postu označil za „zbytečnou hysterii“. „Připadá mi, že kolegové si ani nepřečetli koaliční smlouvu a vládní programové prohlášení. Tam je jednoznačně řečeno, že za koordinaci evropské politiky odpovídá premiér a že k tomu má k dispozici příslušný útvar na úřadu vlády,“ prohlásil Nečas.

Podle Schwarzenberga (TOP 09) však Nečasova interpretace není správná. „Tak to úplně není, tak bych to nečetl,“ řekl Právu. Výhrady by například měl, kdyby místo něj jezdil na jednání Rady EU premiérův tajemník.

S Hodačem prý problém nemá, díky jeho dlouhodobé zkušenosti lobbisty automobilových výrobců v Bruselu ho šéf diplomacie označil za zkušeného člověka, jenž ví, s kým se v Bruselu spojit.

Koaličním partnerům by vadil falešný ministr

„To je věc pana premiéra. Vůbec nic proti tomu nemám, je to jeho člověk, placený z úřadu vlády. Kdyby z něj chtěli udělat nového evropského ministra, tak by to byl podvod na voliče. Ale jak své podřízené premiér nazývá, to je jeho záležitost,“ dodal Schwarzenberg.

Premiérův záměr zřídit nový post, který by podle informací Práva měl disponovat stejnými pravomocemi jako ministerský náměstek, označil v pondělí 1. místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek za „podvod na voličích“.

„Státní tajemník v pozici náměstka předsedy vlády s plnými ministerskými pravomocemi není samozřejmě nic jiného než ministr pro evropské záležitosti, dokonce ještě s posílenými kompetencemi,“ řekl Právu Kalousek.

Na rozdíl od Schwarzenberga se však předseda VV a ministr vnitra Radek John o Hodačovi dozvěděl z médií. „Od premiéra jsme neslyšeli ani jméno, ani koncepci. Vnímáme, že TOP 09 je ostře proti, a domníváme se, že to má být předmětem jednání. Dokud ale nedostaneme nominaci, zdůvodnění, plány a neuslyšíme obě strany, tak k tomu nelze nic říci,“ dodal John.

Na dotaz, zda VV mají potíž s tím, že by koordinace politiky vůči EU byla na úřadu vlády, odpověděl: „S tím nemáme problém, ale jde o to, aby nebylo vytvořeno falešné ministerstvo, které jsme zrušili s plánem jasných úspor.“

„Osobně přiznávám vysokou ostražitost k tématu zvyšování jakýchkoli výdajů státu, zvláště v situaci, kdy jsme řekli, že snižujeme počet ministrů,“ řekl Právu ministr dopravy Vít Bárta (VV).

Zastoupení při EU by mělo přejít pod vládu

Nečas odmítl, že by státní tajemník měl mít stejnou moc jako ministři pro EU. „Určitě nebude mít pravomoci bývalého ministra, toto vnímám jako dominantně odborný post. A to, že tam musí být úzká komunikace s ministerstvem zahraničí, je naprosto jasné,“ řekl premiér.

Nečas upozornil, že tento vývoj je i důsledkem přijetí Lisabonské smlouvy, jelikož na zasedání Evropské rady nebudou jezdit ministři, ale premiér. Podle něj se otázky EU v současnosti již staly výhradně vnitropolitickou agendou.

„Řekl bych i kacířskou myšlenku, která by se mohla zrealizovat za šest až osm let. Jsem dokonce přesvědčený, že by se stálé zastoupení v Bruselu mělo stát organickou součástí vlády na rozdíl od jiných ambasád, protože nejde o klasické velvyslanectví,“ dodal Nečas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám