Hlavní obsah

Češi loni zaplatili v lékárnách v průměru přes 1500 korun

Novinky, jas

Každý Čech utratil loni v lékárnách v průměru 1557 korun. Zatímco 871 korun padlo jako doplatky za léky na předpis, zbývajících 740 korun dali lidé za volně prodejné medikamenty. Vyplývá to ze statistiky, kterou v pátek uveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ze zveřejněných dat mimo jiné vyplývá, že průměrný doplatek na jeden recept byl loni 116 korun. Na každého obyvatele ČR rovněž připadlo 6,95 receptu.

Statistika také ukazuje rozdíly mezi ústavními lékárnami, které jsou součástí některého ze zdravotnických zařízení, a běžnými lékárnami. "Na jeden recept připadla v roce 2009 v průměru léčiva v hodnotě 598 Kč. Přitom hodnota léků na jeden recept v klasické lékárně byla v průměru 527 Kč, zatímco průměrná hodnota léčiv na jeden recept v ústavní lékárně byla 1 217 Kč. Toto rovněž vypovídá o tom, že sortiment léků v ústavních (nemocničních) lékárnách zahrnuje i speciální nákladné léky," uvádí zpráva.

Hodnoty doplatků k receptům a celkové hodnoty léčiv na recept zahrnují příslušné regulační poplatky za recept.

ÚZIS rovněž konstatuje, že po téměř čtvrtinovém poklesu počtu receptů v roce 2008 loni jejich počet rostl. Lékárnám narostly také tržby zdravotních pojišťoven (o 12,6 procenta) i zdravotnických zařízení (o 5,9 procenta).

Celková tržba za léky a zdravotnické prostředky se loni vyšplhala na 71 698 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám