Hlavní obsah

Do Ostravy přiletí legendární bombardér B-52 Stratofortress

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká veřejnost bude mít poprvé možnost spatřit jeden z legendárních strojů studené války. Na mošnovském letišti se v rámci Dnů NATO od 15.-19. září představí americký těžký strategický bombardér B-52 Stratofortress.

Foto: Profimedia.cz

B-52H Stratofortress

Článek

"Účast B-52 na show v České republice, ale i v celé kontinentální Evropě, je naprosto výjimečná. Ačkoli se pravidelně účastní airshow ve Velké Británii a letos byl k vidění na veletrhu ILA v Berlíně, mimo to ho měli lidé šanci spatřit pouze v Moskvě v letech 2003 a 2007. Dny NATO v Ostravě se tedy řadí do velmi exkluzivního klubu,“ přiblížil na webových stránkách celé akce unikátnost účasti amerického obra Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem Dnů NATO v Ostravě.

Osmimotorový stroj v americkém letectvu slouží neuvěřitelných 55 let. S rozpětím křídel přes 56 metrů, délkou téměř 49 metrů a maximální vzletové váze 221 tun si vyžaduje i specifickou přistávací plochu. Mošnovské letiště tyto parametry splňuje, což v dubnu ověřoval tým americké strany.

Letoun, který do Ostravy zamíří, má domovskou základnu v Barksdale v Louisianě, přičemž zde umístěná 93. bombardovací letka patří mezi rezervní síly amerického letectva.

Bombardéry B-52 se během své kariéry zúčastnily i misí v Perském zálivu či Afghánistánu. Americká armáda plánuje jejich operační nasazení až do roku 2040 či 2045, což umožňuje především jejich nadčasová konstrukce a možnost modernizace.

B-52 Stratofortress
Posádka: 5 (pilot, druhý pilot, bombometčík, navigátor a důstojník pro elektronický boj; původně byla posádka šestičlená, ale stroje, které nyní zůstávají ve službě, mají osádku pětičlennou - z letounů byl odstraněn kanón) Rozpětí: 56,39 m Délka: 48,56 m Výška: 12,29 m Hmotnost prázdného letonu: 83 914 kg Maximální vzletová hmotnost: 221 353 kg Nosnost: 32 tun leteckých pum Pohonná jednotka: 8 dvouproudových motorů Pratt & Whitney JT3D
Zdroj: Wikipedia

Reklama

Výběr článků

Načítám