Hlavní obsah

Průzkum hrobu Němců skončil, našlo se šest těl

– Dobronín (Jihlavsko)
Právo, Jana Pechová

Na Budínce nedaleko Dobronína poblíž Jihlavy skončil ve čtvrtek archeologický průzkum, jehož úkolem bylo pátrat po hmatatelných dokladech 65 let starého zločinu. Našly se ostatky šesti těl. Informovala o tom mluvčí krajského ředitelství policie Dana Čírtková.

Foto: Petr Josek, Reuters

Dřevěný kříž u odkrytého masového hrobu Němců zabitých u Dobronína na Jihlavsku

Článek

Podle svědectví by přitom mělo být v těchto místech pochováno asi 15 německých obyvatel určených k odsunu, které prý v květnu 1945 ubili tamní Češi.

Archeologové i antropoložka ve čtvrtek 19. srpna práce v lokalitě, které zahájily v pondělí 16. srpna, ukončili. Skončila i policejní ostraha. Ostatky byly vyjmuty, po řádném zadokumentování uloženy do krabic a nyní je čeká cesta k odborníkům. Je třeba zjistit, komu vlastně patří. V pátek by tuto fázi policejního vyšetřování měla ukončit technika, která výkop zahrne a uvede terén na soukromé louce do původního stavu. V pátek by měl vyšetřovatel rovněž rozhodnout o dalším postupu.

„Ostatky prvních čtyř těl byly objeveny v pondělí a v úterý ráno. Ve středu ráno byly ve výkopu objeveny kosti z dalších dvou těl. Kromě kostí se na místě našly zbytky oblečení, kožené obuvi a jedna lopata,“ popsala Dana Čírtková nález z magnetoradarem vytipovaného místa o rozloze asi třikrát čtyři metry.

Podle pramenů, z nichž čerpal Miroslav Mareš, jenž vyšetřování vyvolal, mělo být v lokalitě ubito a zahrabáno až 15 německých starousedlíků, nikoli však na jednom místě.

Dosavadní fáze vyšetřování nicméně ještě není s to potvrdit, zda nalezené ostatky vůbec patří lidem, které jejich příbuzní dosud postrádají. V lokalitě rovněž probíhaly v 70. letech meliorační práce, které mohly hromadný hrob narušit.

Další podstatnou část odpovědí přinese zkoumání archeologů a antropologů v příštích týdnech. S identitou ostatků by měl pomoci biologický materiál na vzorky DNA, darovaný příbuznými hledaných z Německa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám