Hlavní obsah

Pitr podal stížnost proti zadržování ve Švýcarsku

Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr minulý týden podal stížnost proti vydávací vazbě, ve které je držen ve Švýcarsku. Ve čtvrtek o tom s odvoláním na mluvčího švýcarského ministerstva informoval server Aktuálně.cz. Pitra zadrželi švýcarští policisté 27. července v alpském středisku Svatý Mořic. Devátého srpna Švýcarsko obdrželo českou žádost o vydání podnikatele do Česka.

Článek

Stejný den údajně Pitr podal stížnost proti zadržování ve vazbě. "Dne 9. srpna 2010 si podal stížnost proti našemu příkazu o vydávací vazbě," řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Folco Galli.

Švýcarské ministerstvo by teď mělo prověřovat podklady z ČR. Po jejich posouzení a po výslechu zadrženého i po stanovisku jeho advokáta pak rozhodne o případném Pitrově vydání do Česka.

Pitr vydání do ČR odmítl. Podle Galliho může švýcarské rozhodování trvat až rok. Podle českého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila má Česko asi padesátiprocentní šanci na podnikatelovo vydání.

Pitr byl v České republice dvakrát pravomocně odsouzen. Poprvé se tak stalo za daňové delikty v roce 2006, Pitr však k výkonu pětiletého trestu do věznice nenastoupil, uprchl a skrýval se v zahraničí. Letos v dubnu byl pak podnikatel pravomocně odsouzen v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Soud zrušil jeho předchozí pětiletý trest a udělil mu souhrnný trest šest let vězení. Pitr se spolupachatelem vyvedli akcie obou firem ze společnosti Agrocredit a způsobili škodu přesahující 700 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám