Hlavní obsah

Do ÚSTR se s Hermanem vrací i lidé z bývalého vedení

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Uklidnění rozbouřené situace v Ústavu pro studium totalitních režimů je zatím zřejmě v nedohlednu. Nový ředitel Daniel Herman přivedl dva vysoké úředníky, kteří v ústavu pracovali za prvního ředitele Pavla Žáčka. Jde o ekonomického náměstka René Schreiera a bývalého šéfa kanceláře Patrika Košického.

Foto: archiv, Právo

Daniel Herman na archivním snímku

Článek

Podle informací Práva s jejich návratem řada zaměstnanců nesouhlasí, ale své výhrady se bojí veřejně publikovat. Situaci popsal bývalý ředitel ústavu Jiří Pernes, který byl na jaře z funkce odvolán. „To, že přivedl zpátky dva bývalé funkcionáře, ke klidu nepřispěje, protože i když to vypadalo tak, že úřad je rozeštvaný a že jsou tam dva nepřátelské tábory tak to není pravda, protože většina zaměstnanců jejich odchod schvalovala,“ řekl Právu Pernes.

Herman ve středu zároveň odvolal i prvního náměstka Marka Junka. „Je to součást změn, které vrací do ústavu členy Žáčkova vedení,“ řekl Právu Junek. Ve funkci chtěl dokončit některé projekty a nabízel Hermanovi své služby. Ten ale odmítl.

Podle Hermana na odvolání Junka není nic divného, protože ho avizoval již při svém nástupu. Junkovi jiné místo v ústavu nenabízel. „Pan Junek mi řekl, že jiné zařazení by si nedovedl představit, tak nabízet mu jiné místo bylo bezpředmětné,“ řekl Právu Herman.

Bývalý dočasný šéf odejde také

Schreiera si do ústavu vzal, protože měl podle Hermana v minulosti dobré výsledky. Košického Herman podle svých slov přijal zpátky, protože výpověď, kterou dostal od Pernese, byla právně napadnutelná. „Dohodli jsme se, protože to byla nejlepší cesta k nápravě špatných věcí,“ uvedl Herman.

V budoucnosti není vyloučen ani Žáčkův návrat, Herman by se jeho příchodu, jak řekl v rozhovoru Práva, nebránil.

Podle informací Práva o odchodu z ústavu uvažuje i Hermanův předchůdce, provizorní ředitel ústavu Zdeněk Hazdra, jemuž Herman nabídl práci vedoucího oddělení zkoumajícího druhou světovou válku.

O odchodu z vědecké rady ústavu kvůli návratu Žáčkových lidí přemýšlejí podle informací práva i historikové Vilém Prečan a Mark Kramer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám