Hlavní obsah

Cizinci dostanou šanci získat modrou kartu

Právo, Radka Kovářová

Česká republika zřejmě zavede tak zvané modré karty, které budou moci získat vysoce kvalifikovaní zaměstnanci ze zahraničí. Díky těmto kartám bude moci cizinec, o něhož by měla zájem nějaká firma, přicestovat a žít i se svou rodinou v Česku, aniž by musel mít zvláštní pracovní povolení.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Cizinci většinou pracují v Česku jako hůře placení nádeníci především ve stavebnictví bez povolení a hrozí jim zadržení při policejních kontrolách.

Článek

Po pěti letech mu navíc umožní získat trvalý pobyt, a tudíž i bezproblémový pohyb po členských zemí Evropské unie.

Změna je součástí rozsáhlé novely zákona o pobytu cizinců, který ve středu schválila vláda. Podle ministerstva vnitra, které návrh předkládalo, se bude modrá karta vydávat na dva roky s možností prodloužení.

Žadatelé ale budou muset splnit určité podmínky, například budou muset mít ukončené vysokoškolské nebo vyšší odborné vzdělání trvající minimálně tři roky. Zároveň budou muset doložit, jaký bude v Česku jejich plat.

„V pracovní smlouvě musí být obsažena hrubá měsíční nebo roční mzda alespoň ve výši 1,5násobku průměrné hrubé roční mzdy,“ sdělila Hana Malá z tiskového odboru ministerstva.

Nový typ pobytu vychází z unijní legislativy, v případě schválení zákona parlamentem by modré karty měly být zavedeny už od letošního 1. prosince.

V Česku se nyní vydávají tzv. zelené karty. Jde ale o národní úpravu, podle níž ji mohou dostat vysokoškolsky vzdělaní odborníci i méně kvalifikovaní pracovníci.

Ovšem narozdíl od modré karty ji mohou získat pouze cizinci z několika zemí.

Stínový ministr vnitra za soc. dem. Jeroným Tejc prý proti novému systému zásadně není. ČSSD však podle něj systém modrých karet podpoří jen v případě, že nebude možné jejich zneužití.

Větší odpovědnost pro zaměstnavatele

Novela také zvyšuje odpovědnost zaměstnavatelů za jejich pracovníky z třetích zemí. Vnitro k tomu přistoupilo poté, co se v důsledku hospodářské krize ocitla řada zahraničních dělníků bez práce a bez prostředků. Firmám se také už nebude tolik vyplácet zaměstnávat cizince na černo.

Zaměstnavatelé by měli například povinnost zaplatit náklady zdravotní péče u nepojištěného cizince, se kterým ukončil pracovní poměr ještě před vypršením platnosti jeho povolení k zaměstnání. Prodraží se mu i člověk, který po propuštění zůstane v republice nelegálně. Podle představ vlády bude muset firma platit náklady na jeho správní vyhoštění ze země.

Cizinci podnikající v Česku zase budou pod větším dohledem úřadů tak, aby skutečně vykonávali nějakou činnost a nezneužívali živnostenské oprávnění jen kvůli povolení k pobytu.

Například okresní správy sociálního zabezpečení budou informovat policii, pokud se cizinec odhlásí ze systému sociálního zabezpečení z důvodu přerušení nebo ukončení výkonu samostatné výdělečné činnosti.

V Česku žije legálně téměř 300 tisíc lidí pocházejících ze zemí mimo EU. Občané z těchto tzv. třetích zemí mají dostat od příštího května biometrické průkazy s elektronickou fotografií a otisky prstů, které mají zajistit jednoznačnou identifikaci při kontrolách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám