Hlavní obsah

Praha chce vystěhovat bezdomovce do tábora na okraji města

– Praha • Aktualizováno

Pražští radní schválili v úterý akční plán bezdomovectví pro roky 2010 až 2013. Ten mimo jiné počítá s vystěhováním bezdomovců do tábora v některé z okrajových lokalit hlavního města. Praha pro akci počítá s rozpočtem 17,9 miliónu korun.

Článek

Lidi bez domova by do těchto míst svážel speciální autobus. Bezdomovci by také v místě byli pod dohledem sociálních pracovníků, kteří by mimo jiné zabraňovali případným konfliktům.

"Intenzita kontrol se bude zvyšovat, až poznají, že tam budou mít největší klid," popsal radní Jiří Janeček strategii města. Tábor by podle jeho slov mohl vzniknou do šesti měsíců.

Praha by také chtěla bezdomovce evidovat. To se příliš nezamlouvá organizacím, které se o sociálně vyloučené lidi starají, mají totiž za to, že se tím znesnadní jejich návrat do běžného života.

"Musím jasně říct, že se proti tomu stavíme, nikdy se to tím nevyřeší. Služba má jít za člověkem, posílit ho," řekla Pavla Vopeláková z Armády spásy. Podobnou strategii podle ní zkoušela Paříž a uvažovala o tom i Praha na začátku devadesátých let, kdy chtěla bezdomovce přestěhovat do bývalých kasáren v Horních Počernicích.

Malešice, Ďáblice či Jižní Město

Zatím se hovořilo o třech variantách, kde by mohl tábor vzniknout. Podle Janečka je v současné době nejreálnější Průmyslová ulice v Malešicích. Jako další lokality se objevily pozemky u ďáblické skládky nebo na Jižním Městě. "Určitě to nebude v místech, kde je hustá zástavba. To by mohli zůstat v centru," ujistil radní.

Proti variantě v Ďáblicích se již postavili místní obyvatelé, projednané zatím nejsou ani další lokality. "Dvakrát se mi to nelíbí, měl by to mít předběžně projednané," řekl starosta Prahy 15 Jiří Petříš o Průmyslové ulici. Janeček by podle něj měl říci přesnou lokalitu, aby ji městská část mohla prozkoumat a projednat na úrovni rady.

Bezdomovců je v Praze podle odhadů až 3500

Janeček chce o  o možném umístění jednat s jednotlivými městskými částmi. Zařízení, které bude určeno pro asi 300 bezdomovců, by na vybraném pozemku mělo zůstat dva až tři roky, poté by se mělo přestěhovat na jiné místo v metropoli. Bezdomovci v táboře dostanou dvakrát denně polévku, přespat budou moci v buňkách. Starat by se o ně měl lékař, sociální pracovníci, na pořádek bude dohlížet ale i ochranka. Zařízení by měla spravovat nezisková organizace.

Kolik žije v Praze bezdomovců, není známo. Není totiž přesně stanoven pojem bezdomovce. Zatímco tak v roce 2004 průzkum zjistil téměř 3100 lidí bez domova, jiný jejich počet v roce 2007 stanovil na asi 1800. Podle Janečka v současné době v hlavním městě žije asi 3500 lidí bez přístřeší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám