Hlavní obsah

Bouřky se přesunou na Moravu, hezky by mělo být až o víkendu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné bouřky, které v noci z neděle na pondělí zasáhly většinu Čech, se během dne přesunou dále k východu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstražnou informaci pro Moravu a Slezsko, kde by mohlo místy napršet až 30 milimetrů srážek. V dalších dnech by se již mělo počasí stabilizovat a výhled na víkend prozatím slibuje příjemné letní teploty beze srážek.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Výstražná informace platí pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj od pondělního poledne až do půlnoci. Bouřky v těchto regionech mohou být podle informací ČHMÚ "ojediněle doprovázeny přívalovými srážkami s intenzitou kolem 30 milimetrů za hodinu, nárazy větru a kroupami."

Situace by se měla naopak dále uklidňovat na severu Čech, kde by měly pokračovat poklesy hladin. "Srážky v této oblasti očekávané během úterý a noci na středu (10 až 20 milimetrů) nebudou mít bouřkový charakter a pravděpodobně nepovedou k opětovným vzestupům hladin řek," uvádí ČHMÚ.

Na víkend se vyjasní a oteplí

Výhled počasí na další dny slibuje dle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress mírné ochlazení. Zatímco v pondělí by mělo být ještě polojasno až oblačno, v úterý se zatáhne. V Čechách bychom se měli připravit na déšť či přeháňky a odpolední teploty mezi  16 a 20 stupni Celsia. "Na jižní Moravě může být ještě až 23 stupňů," doplnila Honsová s tím, že je nutné počítat i s čerstvým větrem, který bude pocitové teploty mírně snižovat. Ranní teploty poklesnou na 13 až devět stupňů.

Oblačnou oblohu s deště či přeháňkami očekávají meteorologové i ve středu. Znovu bude foukat čerstvý vítr, ale odpolední maxima se již dostanou na 18 až 22 stupňů. Ranní teploty zůstanou stejné.

Ve čtvrtek by mělo být podle předpovědi polojasno s občasnými přeháňkami. Ranní teploty stoupnou na 14 až 10 stupňů, odpolední maxima vystoupají na 20 až 24 stupňů.

Výhled na pátek a víkend prozatím slibuje jasnou či polojasnou oblohu s letními teplotami. Zatímco rána budou chladná rtuť teploměru se bude pohybovat mezi 11 a sedmi stupni Celsia, přes den by mělo být v pátek kolem 25 stupňů a o víkendu budou maxima atakovat tropické třicítky.

Reklama

Výběr článků

Načítám