Hlavní obsah

Hašek se opřel do Paroubka, kvůli Rathově stylu prý lidé nevolili ČSSD

Novinky, rei, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vystoupení Jiřího Paroubka v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT, kde bývalý předseda ČSSD prohlásil, že by jako svého nástupce rád viděl Davida Ratha, neušlo ostré kritice jihomoravského hejtmana Michala Haška. Rathův politický styl označil Hašek za jednu z příčin, proč se lidé ve volbách od sociální demokracie odklonili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Paroubek v Otázkách prohlásil, že nebude na jaře znovu kandidovat na předsedu ČSSD a že v roli svého nástupce by rád viděl středočeského hejtmana Davida Ratha. Současně kritizoval dva nejvážnější kandidáty na post Michala Haška a Bohuslava Sobotku.

Hašek na svou reakci nenechal dlouho čekat, když v odpoledním vyjádření pro média konstatoval, že se jejich názory začínají značně rozcházet.

"Jestliže Jiří Paroubek vidí styl a politiku kolegy Davida Ratha jako legitimní politickou alternativu budoucnosti ČSSD, je bohužel zřejmé, že se naše názory začínají značně rozcházet. Myslím, že lidé právě pro takový politický styl nepřišli v květnových volbách ČSSD podpořit či dokonce volili jiné politické subjekty," obvinil Hašek Ratha z neúspěchu strany ve volbách.

" Jiří Paroubek už není předsedou ČSSD, chápu jeho osobní preferenci Davida Ratha, ale věřím, že stejně jako já, má zájem na co nejlepším výsledku ČSSD v podzimních volbách a nechce ji poškodit," dodal Hašek.

Rath o kandidatuře neuvažuje

Středočeský hejtman David Rath o kandidatuře na post předsedy ČSSD neuvažuje. Prozradil ale, že některé středočeské organizace soc. dem. zvažují nominovat ho na funkci místopředsedy strany.

"O kandidatuře na předsedu neuvažuji. Navíc by se tato politická činnost nedala zvládnout s poctivým řízením kraje. Kandidát by měl do jara objet celou republiku a diskutovat s členy. K tomu nemůžete poctivě dělat hejtmana a poslance,“ sdělil v neděli Rath Právu.

Rathovo vyjádření je evidentním šťouchancem do Haška, který je hejtmanem, poslancem a hodlá bojovat i o křeslo předsedy strany.

Pokud jde o nominaci na post místopředsedy ČSSD, Rath ještě není rozhodnut, zda se pokusí funkci získat. Nyní je místopředsedou soc. dem. Rathův další odpůrce Milan Urban. Ten je také členem ČSSD ve středních Čechách.

"Některé středočeské organizace zvažují moji nominaci na místopředsedu díky tomu, že jsem měl více preferenčních hlasů než místopředseda Urban. Já nejsem ještě pevně rozhodnut. Bude záležet na rozsahu podpory v našem kraji,“ uvedl Rath, který podporuje úřadujícího předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku.

Paroubek v televizi Haška se Sobotkou kritizoval

„Nemám problém, že nejsem předsedou vlády ani sociální demokracie. Najednou po pěti letech žiji poměrně normálně. To slovo poměrně je dáno jen nepřiměřeným zájmem určitých médií,“ prohlásil Paroubek a opřel se do dvojice kandidátů na post uprázdněný po jeho odstoupení, tedy Michala Haška a Bohuslava Sobotky. „Množí se nám kandidáti na předsedu. Pokud tito lidé se vymezují, tak se bohužel často nevymezují vůči vládní koalici, ale vymezují se ke mně,“ řekl.

Paroubek nechápe, proč vedení svaluje vinu za neúspěch ve volbách jen na něj: „Já jsem svoji odpovědnost vyvodil, ale ti pánové všechnu přesunují na mne“. Doplnil, že dluh strany z volební kampaně není deklarovaných 180 miliónů korun.

Za předsedu by měl rád Ratha

„Nemyslím si, že já jsem tím problémem sociální demokracie. Teď jsou problémem volby,“ pokračoval Paroubek s tím, že strana by se měla semknout, kandidáti na sebe měli přestat útočit a zaměřit se na pevné voličské jádro.

On sám je ochoten podpořit takového kandidáta, který přijde s „pozitivní, rozvojovou a ne ustrašenou vizí“. Uvedl, že středočeský hejtman David Rath by měl o vedení strany uvažovat. „Neříkám, že to musí být hned na jaře,“ doplnil.

Na závěr Paroubek zkritizoval média. Jsou podle něj jednostranná. Časopisy Respekt a Reflex označil za plátky, které nemají tolik čtenářů jako jeho články na internetu. I proto chce založit „pluralitní internetový časopis“. Zmínil též své možné angažmá na zahraniční vysoké škole.

Paroubek plánuje vydat hned několik knih, zvažuje založení internetového časopisu, jenž by se vymezil vůči „jednostranným médiím“ a možná bude přednášet v zahraničí.

„Mám teď více volného času a člověk, který je zvyklý pracovat 14 i 16 hodin denně, včetně víkendu, se trochu nudí,“ řekl Paroubek a žertem dodal, že se nudí i se svou ženou Petrou, aby připomněl, že i ona připravuje knihu pamětí.

Paroubek dodal, že připravuje sérii knih a v současnosti pracuje na dvou - o zahraniční politice a státnících, s nimiž se setkal, a o dění v sociální demokracii. „Té dávám pracovní název 'Byl jsem u toho',“ doplnil.

Dále potvrdil, že se bude v budoucnosti soustředit na svou práci ve Sněmovně. Na dotaz, zda bude na jarním sjezdu opět kandidovat na předsedu, řekl: „V tuhle chvíli to mohu asi s klidem vyloučit“. O pár minut dříve ovšem uvedl, že v politice nelze nic dlouhodobě garantovat.

Anketa

Koho byste preferovali za budoucího šéfa ČSSD?
Bohuslava Sobotku
4,7 %
Michala Haška
13,5 %
Davida Ratha
4,6 %
Jiřího Paroubka
2,4 %
jiného kandidáta
74,8 %
Celkem hlasovalo 44412 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám