Hlavní obsah

U Mladé Boleslavi se prohnala tromba nebo tornádo

U Mladé Boleslavi se v pátek navečer prohnal větrný vír nebo malé tornádo. Podle očitých svědků se jev dostavil po bouřce a trval několik minut. Nezpůsobil žádné škody.

Článek

Jev vyfotografoval čtenář Novinek. „Fotografie jsou pořízené na silnici z Kolomut do Plaz. Pozice tornáda je odhadem mezi škodováckou výrobnou Faurecia a vesnicí Chaloupky,“ uvedl. Tornádo prý pozoroval krátce před 19. hodinou.

Není ale jasné, zda se vír dotkl země a jednalo se o skutečné tornádo či jen o takzvanou malou trombu.

„Bylo to po bouřce. Šlo to od dálnice přes pole,“ potvrdil Novinkám další svědek s tím, že jev trval deset až patnáct minut.

TORNÁDO

Tornádo je atmosférický jev menších horizontálních rozměrů, řádově desítky až stovky metrů. Trvá několik sekund až desítky minut.

Tvoří značné lokální škody.

Tornáda se vyvíjejí téměř neočekávaně a výstraha před nimi je možná několik minut, výjimečně deset až dvacet minut, dopředu.

Stupně síly tornáda podle Fujitovy stupnice

Tornádo EF5

Je charakterizováno třívteřinovými nárazy větru o síle 320 až 376 kilometrů v hodině, které i pevné domy dokážou vyrvat ze základů. Automobily odhazuje do stometrové vzdálenosti a je schopné servat kůru ze stromů.

Tornádo EF4

Dokáže zbořit domy a ty se slabšími základy odfouknout pryč, stejně jako automobily. Provázejí ho nárazy větru o síle 270 až 319 kilometrů v hodině.

Tornádo EF3

Může strhávat střechy a zdi domů. Je schopné vyvracet stromy a zvedat auta ze země. Vítr dosahuje rychlosti 138 až 269 kilometrů za hodinu.

Tornádo EF2

Může strhat střechy, ničit karavany, převracet dodávky a lámat či vyvracet velké stromy. Charakterizují ho nárazy větru o síle 177 až 219 kilometrů za hodinu.

Tornádo EF1

Může přinést mírné škody, strhat střešní krytinu, posunout karavany či sfouknout vozidla ze silnice. Vítr v nárazech dosahuje rychlosti 138 až 176 kilometrů za hodinu.

Tornádo EF0

Nejslabší, mezi následky mohou být škody na komínech, větvích stromů a vyvrácení mělce kořenících dřevin. Vítr má v nárazech rychlost 104 až 137 kilometrů za hodinu.

Tornáda se v České republice vyskytují zřídka, ale není to jev ojedinělý. Český hydrometeorologický ústav jich jen za letošek eviduje čtyři, ale například za rok 2008 hned třináct.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám