Hlavní obsah

Škody po povodních rostou, Ústecký kraj je odhadl na 1,5 miliardy

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škody, které v Ústeckém kraji způsobila povodeň o minulém víkendu, stále stoupají. Nyní byly krajem odhadnuty na minimálně 1,5 miliardy korun. Jen škody na silnicích činí 524 miliónů, prvotní náklady na odstranění škod jsou vyčísleny na 100 miliónů. Po zasedání krizového štábu to v pátek řekla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) s tím, že všechny škody ještě nelze sečíst.

Článek

Hlavně na Děčínsku pokračuje odstraňování problémů a škod. Významně pomáhá technika. Tam, kde není, pracují dobrovolníci. Všechny obce jsou nyní napojeny na vodu i elektřinu. Starostové postižených obcí se na společné schůzce dozvěděli, jak žádat o pomoc. Na poškozených silnicích intenzivně pracuje Správa a údržba silnic.

Krizový štáb vznesl požadavek na stavbu 10 provizorních malých i velkých mostů. Jejich počet může ještě vzrůst. Budou je stavět vojáci ze státních hmotných rezerv. Podle ředitele Krajského vojenského velitelství Ústí nad Labem Rostislava Domoráka je na Děčínsku nasazena v současnosti jedna ženijní jednotka o 20 lidech a pět kusů techniky. „Po opadnutí vody praskají další mosty a sesouvají se břehy. Po ohlášení přijede problém řešit skupina vojáků do druhého dne,“ uvedl Domorák.

Podle hejtmanky jsou největším problémem na Děčínsku stržené nebo poškozené mosty a mostky, kterých je celkem 80. Další velký problém představují poničené silnice.

První provizorní most se bude na Děčínsku stavět příští týden. Most ze státních hmotných rezerv by se měl dovézt do Kytlice v pondělí, ve čtvrtek by měla být jeho stavba hotova. Kvůli složitější dokumentaci na mnohem větší most v Hřensku bude příprava jeho stavby trvat déle.

Záchranné práce skončily, pokračují likvidační

Podle velitele povodňového zásahu hasičů na Děčínsku Otakara Jirků už v oblasti skončily záchranné práce, nyní pokračují už jen práce likvidační. Hasiči nyní pracovali například na stabilizaci poškozeného domu v Těchlovicích. V Hřensku zase způsobil problémy sesuv půdy, kvůli kterému musel být evakuován jeden dům. „Problémy také působí uvolňování koryt, ucpával se například most v Hřensku, nyní už je řeka uvolněná,“ řekl Jirků.

Většina poškozených silnic na Děčínsku je druhých a třetích tříd, patří tedy kraji. Ten ale peníze na jejich obnovu nemá. „Kraj je na tom hůře než obce, má nárok jen na 50 procent dotační částky,“ uvedla hejtmanka Vaňhová. Podle ní nyní bude kraj zvažovat, které plánované stavby pozastaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám