Hlavní obsah

Obec je připravila o dům dříve než povodeň

Právo, Barbora Silná
Chrastava

Když se před dvěma lety stěhovala Marie Slivoňová s manželem z domu na nábřeží v Chrastavě, bylo jí líto, že opouští dům, v němž prožila čtyřicet let. Dnes zůstalo z jejího původního bydlení jen smutné torzo – přední stěna chybí úplně, tři podlaží jsou obnažená a úplně prázdná. Ani se nechce věřit, že mezi barevnými stěnami někdy bydleli lidé.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Snímek domu v Chrastavě, který v noci na sobotu 7. srpna strhla povodeň

Článek

„Před dvěma lety nás vystěhovali, protože tudy měla vést silnice, všechny rodiny musely z domu pryč. Zůstala tam pouze jedna stará paní, která se nestěhovala kvůli ložnici, prý se jí nikam jinam nevešla. Teď nemá nic,“ vylíčila Právu ve čtvrtek Marie Slivoňová.

Na chrastavském nábřeží v tu chvíli hasiči rozebírali torzo secesního mostu z roku 1903, který odnesla voda. I z něho zůstal nad řekou jen zbytek.

„Nejprve jsme bydleli dvacet let nahoře v domě a potom dole,“ vzpomínala starší žena a ukazovala na zbořeninu za řekou. Kde je teď poslední obyvatelka domu, zatím nikdo neví.

„Je to starší 71letá paní, která tam zůstala uvězněná, nakonec si jí někdo všiml v okně a zachraňoval ji vrtulník,“ pokračovala žena se slzami v očích.

Už od pondělka prý Marii Slivoňovou zastavují lidé, kteří jí vyjadřují svoji účast. „Někdo si myslí, že jsme ještě v domě bydleli a nabízí nám pomoc. Ale dostali jsme od města byt v jiné části Chrastavy, voda se nás vůbec nedotkla,“ uzavřela.

Podle chrastavského starosty Michaela Canova (SLK) je ve městě sedm domů nutno zcela zbourat, další budou posuzovat statici. „Počet domů, které bude třeba zdemolovat, není konečný. Stále ještě odklízíme trosky a sčítáme škody. Poslední slovo bude mít vždy statik,“ uzavřel Canov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám