Hlavní obsah

Ústav pro studium totality má vést někdejší mluvčí biskupské konference

Praha
Aktualizováno

Novým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) by měl být dle informací ČTK někdejší mluvčí České biskupské konference Daniel Herman. Ten nahradí dočasného šéfa ústavu Zdeňka Hazdru.

Foto: archiv, Právo

Daniel Herman na archivním snímku

Článek

Rada ústavu vybírala nového ředitele z celkem devíti kandidátů. Desátý uchazeč Karel Světnička, jehož přihláška byla podle rady kvůli formálním nedostatkům v červenci vyřazena, radu žaluje u soudu kvůli diskriminaci.

Kandidáty na post šéfa ústavu byli vedle Hermana také současný náměstek ředitele ÚSTR Marek Junek, Lubomír Augustin a Martin Pulec z Archivu bezpečnostních složek, který spadá pod ÚSTR, advokát a obhájce disidentů Milan Hulík, historik Antonín Kostlán, který se již hlásil v minulém výběrovém řízení, bývalá náměstkyně ministra vnitra Lenka Ptáčková Melicharová. O ředitelské křeslo měly zájem i dvě kandidátky ze zahraničí - francouzská historička žijící ve Vídni Muriel Blaiveová a Eugenie Trützschlerová, emigrantka a historička žijící v Německu.

Daniel Herman
Narodil se 28. dubna 1963 v Českých Budějovicích, kde také studoval na pedagogické fakultě, kterou však z ideových důvodů nedokončil. Později vystudoval katolickou teologii a v červnu 1989 byl vysvěcen na kněze. Před několika lety požádal o laicizaci a z církve odešel.Od roku 2008 je šéfem kanceláře ekonoma a neúspěšného kandidáta na prezidenta Jana Švejnara. Mluvčím České biskupské konference byl mezi lety 1996 až 2005.
Zdroj: ČTK

Radní si od nového ředitele slibují, že zklidní situaci vyhrocenou po personálních otřesech zejména na ředitelském křesle a po sporech o činnost Archivu bezpečnostních složek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám