Hlavní obsah

Mezi Haškem a Nečasem už to skřípe navzdory dohodě

Právo, Jiří Ovčáček

Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) se ve čtvrtek opřel do premiéra Petra Nečase (ODS). Podle Haška totiž vláda ve středu způsobila svým rozhodnutím o financování projektů z fondů EU, že kraje přijdou jen příští rok asi o dvě miliardy korun. Přitom krátce předtím se Hašek s Nečasem dohodli na vzájemné komunikaci, kdy padl i příslib, že mezi nimi nesmí vypuknout "atomová válka".

Foto: Novinky

Článek

Hašek řekl Právu, že kabinet na svém jednání krajům škrtl od příštího roku 7,5 procentní spolufinancování projektů z regionálních operačních programů EU. Krok vlády byl podle něj proveden v naprosté tichosti bez toho, aby byly kraje předem informovány. „Fakticky to znamená jenom v roce 2011 výpadek zhruba dvou miliard korun,“ řekl Hašek Právu.

„Jsem lidsky zklamán z přístupu premiéra Nečase, se kterým jsem jednal v úterý a neslyšel jsem od něj jediný náznak tak vážného rozhodnutí. Jsem přesvědčen, že premiér Nečas již věděl o tomto připravovaném brutálním škrtu,“ zlobil se ve čtvrtek šéf hejtmanů.

Hašek: Je to podraz

Uvedl dokonce, že to považuje za podraz na samém začátku komunikace mezi vládou a kraji.

Rozhodnutí vlády Hašek označil za „hloupé a diskriminační“. Hejtmani s verdiktem podle něj nesouhlasí. Ústy svého šéfa včera vyzvali vládu k jednání o problému, stejná výzva zazněla i vůči ministrovi pro místní rozvoj Kamilu Jankovskému (VV).

Premiér a šéf Asociace krajů ČR si v úterý nastavili mantinely vzájemné komunikace a dohodli se na tom, že se budou pravidelně scházet. Navíc se 25. srpna uskuteční společné jednání vlády se všemi hejtmany. Hašek také v úterý řekl, že mezi kabinetem a kraji nesmí vzniknout „atomová válka“. Dokonce vládu pochválil za pomoc poskytovanou na odstraňování povodňových škod.

Reklama

Výběr článků

Načítám