Hlavní obsah

Vesecká chce spolupracovat s USA na kauze Gripen, mají fakta o úplatcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká využila nabídky americké strany a koncem července požádala státního zástupce ministerstva spravedlnosti ve Washingtonu o spolupráci a poskytnutí informací a materiálů v kauze údajné korupce při plánovaném nákupu letounů Gripen. Informovala o tom ve čtvrtek mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Renata Malinová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renata Vesecká

Článek

O co konkrétně Vesecká americkou stranu požádala, Malinová nepřiblížila. Vyšetřování amerického ministerstva spravedlnosti se v minulosti zaměřovalo zejména na prodej stíhaček do Saúdské Arábie, vedle toho prý však úřad zjistil i informace o údajných úplatcích pro české a maďarské politiky.

Britský zbrojařský koncern BAE Systems podle zjištění americké strany údajně zaplatil nejmenovanému prostředníkovi až 19 miliónů liber (nyní přes 570 miliónů korun) na zajištění dodávek letounů Jas-39 Gripen do České republiky a Maďarska.

BAE ve snaze utajit tyto platby v tomto i jiných případech využívala offshore společnosti a fiktivní firmy, vyplývá z žaloby, již dříve na BAE Systems podalo americké ministerstvo spravedlnosti. Americké a britské úřady pak ale uzavřely s BAE dohodu, která vyšetřování údajné korupce největší evropské zbrojařské firmy při dodávkách zbraní do Saúdské Arábie, ČR, Maďarska a Tanzanie ukončila.

Kvůli Vesecké se gripeny přetřásaly i v Paříži

"Ve věci gripenů se po znovuotevření kauzy uskutečnily koordinační schůzky státních zástupců České republiky, Rakouska a Švýcarska, tedy zemí, kde doposud probíhá ve věci gripenů vyšetřování," uvedla Malinová. Vedle Spojených států se Vesecká již v únoru podle Malinové obrátila s žádostí o součinnost i na generální prokurátorku Anglie, Walesu a Severního Irska. "Žádné materiály či informace, vyjma obecně dostupných, česká strana neobdržela. Ve Velké Británii bylo trestní řízení ukončeno bez vyvození konkrétní trestní odpovědnosti," informovala mluvčí NSZ.

Z podnětu NSZ se podle ní navíc kauza Gripen stala letos v červnu v Paříži předmětem jednání pracovní skupiny proti podplácení zahraničních veřejných činitelů v mezinárodních podnikatelských transakcích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Policie případ dvakrát odložila

Při prvním vyšetřování dospěla česká policie v prosinci 2002 k závěru, že se trestný čin stal, nenašel se ale viník. Podruhé se policisté začali případem zabývat v únoru 2007, koncem loňského listopadu jej ale opět odložili s tím, že nejde o podezření z trestného činu.

Malinová letos v březnu sdělila, že při kontrole, kterou Vesecká nařídila loni v prosinci, se zjistilo, že rozhodnutí o odložení případu bylo nezákonné a předčasné. Nejvyšší státní zástupkyně tak podle mluvčí nařídila rozsáhlé doplnění dokazování - má jít hlavně o objasnění dalších finančních toků a výslechy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám