Hlavní obsah

Meteorologové varují před další velkou vodou

• Aktualizováno

Vydatné srážky, které ve čtvrtek a v noci na pátek zasáhnou Česko, by mohly znovu rozvodnit toky v Libereckém a Ústeckém kraji, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové varují před dalšími přívalovými deštiVideo: Novinky

 
Článek

Meteorologové varují zejména před silnými bouřkami, hladina toků může podle předpovědi vystoupat na první až druhý stupeň povodňové aktivity.

„Nad střední Evropou se bude vlnit studená fronta a bude ovlivňovat počasí v Čechách. Před ní k nám bude proudit teplý vzduch od jihu,“ konstatují meteorologové.

Ve čtvrtek odpoledne a večer se v důsledku toho budou podle ČHMÚ místy v západní polovině Čech vyskytovat srážky a bouřky, které se budou v pátek postupně rozšiřovat i na ostatní území Čech. Během soboty se pak přivalí na Moravu a do Slezska.

Během 24 hodin dešťů může napadnout pět až deset milimetrů, bouřky mohou místy zkropit zem 20 až 50 milimetry vody. „Vzhledem k očekávaným srážkám a zejména k aktuálnímu nasycení povodí očekáváme v českých regionech zasažených výraznějšími srážkami vzestupy hladin s možností dosažení prvního, ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity," varuje ČHMÚ.

Varování a doporučení ČHMÚ:
• Přívalové srážky mohou ojediněle vést ke krátkodobému rozvodnění malých toků, potoků, k zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů apod.
• Pro omezení škod větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
• Nebezpečí zatopení níže položených míst, údolních poloh, sklepů apod.
• Sledovat vývoj situace a jeho prognózu (veřejnoprávní televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ).
• Nutno vyvarovat se veškerých aktivit v korytě toku a v bezprostředním okolí (koupání, jízda lodí, apod.).
• Uposlechnout pokynů místní samosprávy, policie a hasičské záchranné služby.

Kromě Liberecka a Ústecka, které se teprve vzpamatovávají z dopadů víkendové povodňové smrště, platí výstraha od čtvrtečního odpoledne do sobotního večera také pro Prahu, střední Čechy, Karlovarsko, Plzeňsko, jižní Čechy a Vysočinu.

Poslední velká voda, která nejvíce o víkendu postihla Liberecký kraj, způsobila škody v hodnotě více než čtyř miliard korun, odhadlo zatím krajské vedení.

Reklama

Výběr článků

Načítám