Hlavní obsah

Pecina si brousí zuby na vedení ČSSD

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volba nového předsedy ČSSD na březnovém sjezdu měla být soubojem pouze mezi úřadujícím lídrem Bohuslavem Sobotkou a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem. Podle informací Práva však budou proti sobě s největší pravděpodobností mít ještě dalšího protikandidáta – poslance a exministra vnitra Martina Pecinu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Pecina

Článek

„Po podzimních volbách Pecina oznámí svou nominaci. Záleží také na způsobu volby lídra strany. Pokud se ČSSD rozhodne pro přímou volbu předsedy, tak by jeho šance vzrostly,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj z Lidového domu.

O přímou volbu všemi členy soc. dem. v minulosti usiloval hlavně Hašek, to bylo však v době, kdy jeho jediným protikandidátem byl Sobotka. Pecinova případná kandidatura by hlasování učinila ještě nevyzpytatelnějším.

Pecina: Soc. dem. by změnu potřebovala

Pecina svou kandidaturu na šéfa soc. dem. do budoucna nevyloučil. „Mě by taková věc samozřejmě lákala a myslím si, že v dnešní situaci by soc. dem. změnu potřebovala. Jsem však přesvědčen, že začínat s vnitrostranickým bojem v době, kdy se musíme soustředit na předvolební kampaň, by bylo špatné,“ uvedl Pecina s tím, že ho kvůli tomu již oslovilo několik vlivných sociálních demokratů.

Exministra však ještě čeká vstup do ČSSD, členem se prý chce stát na nejbližší stranické schůzi v Praze 6. „To byla jen otázka, kde bych to měl udělat a jaký je pro to vhodný čas, protože ve vládě Jana Fischera byli všichni nestraníci a vstupovali do stran až po volbách,“ prohlásil Pecina.

Soc. dem. si ve stanovách jako možnost schválila volbu všemi členy. O tom, zda se bude volit přímo, nebo nepřímo, rozhodne před březnovým sjezdem Ústřední výkonný výbor. U volby všemi členy je nutná účast nadpoloviční většiny sociálních demokratů. Pokud by jí nebylo dosaženo, rozhodoval by sjezd.

Strana chce před říjnovými komunálními a senátními volbami působit jednotně, situace se však po nich zřejmě změní. Bude záležet i na celkovém výsledku soc. dem. Sobotkovu pozici by mohlo vítězství upevnit, jinak přijdou ke slovu jeho oponenti.

Haška včera v ČT zkritizoval středočeský hejtman David Rath. Podle něj kandidatura zpochybňuje Sobotkovu pozici a poškozuje tak stranu před podzimními volbami. Podle Ratha si Hašek měl nechat svoji, jinak zcela legitimní, ambici až na dobu po volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám