Hlavní obsah

John přiznal propouštění policistů, škrty budou dramatické a bolavé

Právo, Jan Rovenský
Praha

Ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John ve středu po jednání vlády připustil, že kvůli miliardám, které musí v rámci škrtů ve státním rozpočtu jeho resort ušetřit, dojde na propouštění policistů. Podle něj bude situace dramatická, úsporná opatření se však musejí provést.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

„Musí dojít k zeštíhlení policejního sboru. Škrt bude dramatický, velmi bolavý, bude probíhat v příštím roce. Cílem je samozřejmě nakonec menší, výkonnější a dokonce lépe placený policejní sbor a minimální utrpení lidí v resortu,“ prohlásil včera John.

Podle něj je alespoň dobrou zprávou, že ve středu na vládě padl závazný slib, že v letech 2012 až 2014 nebude rozpočet vnitra dále krácen. „Je to jakési světlo na konci tunelu i pro ty, kteří s námi zůstanou,“ dodal John.

Podle Johna se ministři z dlouhodobého hlediska shodli, že škrty jsou nutné. „Musíme se s tím nějak poprat. Jsem rád, že jsme se shodli, že místo 10,5 miliardy bude definitivní výše škrtů pro ministerstvo vnitra 8,3 miliardy. I to je velmi dramatický škrt, počítali jsme jen s 5,5 miliardy korun,“ přiznal John.

Ministr financí Miroslav Kalousek ho záhy opravil, že hloubka škrtu zůstává stejná, jelikož dvě miliardy se „ušetřily“ tím, že z rozpočtu ministerstva byla vyjmuta starost o datové schránky a pasy, které se budou hradit z všeobecné pokladní správy.

„Ve skutečnosti se na limitu jeho kapitoly nic nemění. Jen nebude muset z vyčleněných prostředků zajišťovat provoz datových schránek a vydávání biopasů. Nedochází k žádné změně čísla, ale k tomu, že má méně povinností,“ doplnil Kalousek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám