Hlavní obsah

Vláda schválila návrh rozpočtu se schodkem 135 miliard

Právo, Jan Rovenský
Praha
Aktualizováno

Vláda ve středu schválila návrh státního rozpočtu na příští rok s deficitem 135 miliard korun, což znamená, že by v roce 2011 neměl schodek veřejných financí překročit 4,6 procenta HDP. Novináře o tom včera po jednání kabinetu informoval premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas míří na jednání kabinetu

Článek

Podle předsedy vlády jsou škrty ve státním rozpočtu nutné k tomu, aby jeho vláda mohla do budoucna provést hlubší reformy. "Můžeme provést tu více, tu méně plošné škrty a jednoduché parametrické úpravy mandatorních výdajů. To, co teď děláme, nelze označit za reformy, ale škrtformy státního rozpočtu," uvedl Nečas. Podle něj skutečné reformy nastanou až v roce 2012.

"Není to rozpočet reformní, ale velmi úsporný," doplnil ho ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj nejde o definitivní návrh státního rozpočtu, jelikož může do konce srpna v rámci jednotlivých resortů dojít k úpravám finančních prostředků.

Dojde na propouštění policistů

Vicepremiér a ministr vnitra Radek John (VV) podotkl, že během dnešního jednání z oken Strakovy akademie novináři mohli slyšet "táhlé skučení všech ministrů" na protest proti škrtům na resortech. Co se týče škrtů na vnitru, John uvedl, že ministerstvo bude muset ušetřit 8,3 miliardy, místo původních deseti. Kalousek však upřesnil, že resort bude muset škrtat ve stejné výši, jelikož nově nebude muset zajišťovat provoz datových schránek a tisk pasů.

"Musí dojít k zeštíhlení policejního sboru, bude menší, výkonnější a lépe placený," uvedl John. Podle něj však padl slib, že v letech 2012 až 2014 již prostředky vnitru nebudou kráceny.

Další milióny do zaplavených oblastí

Vláda se zabývala také situací po povodních na severu Čech, na pomoc do zaplavených oblastí vyšle dalších 350 miliónů korun, jak již avizovala v pondělí. Tehdy dala Libereckému kraji na okamžitou pomoc 40 miliónů.

Další peníze vláda uvolní, jakmile o ně zažádají starostové. Liberecký kraj zatím vyčíslil škody nad čtyři miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám