Hlavní obsah

Za odchodem generálů byla špionáž, nepřímo potvrdil Vondra

– Praha

Ministr obrany Alexandr Vondra ve středu na jednání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost nepřímo potvrdil, že za nedávným odchodem trojice generálů z armády byla špionážní aféra. Vondra uvedl, že nemůže zacházet do podrobností, nicméně konstatoval, že zpravodajské služby odvedly dobrou práci.

Foto: Petr Horník , Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

"Nepřátelské zpravodajské služby vykonávají poměrně aktivní činnost proti této zemi. Myslím, že pokud jde skutečně o jádro té věci, že služby konaly s maximální mírou odpovědnosti," uvedl ministr obrany.

Vondra také konstatoval, že uveřejněním jmen bývalých agentů někdejší zpravodajské služby generálního štábu na webu Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) nebyla ohrožena práce Vojenského zpravodajství. [celá zpráva]

Nikdo ze zveřejněných agentů podle Vondry nepracuje pro tajnou službu nyní a nepracoval pro ni ani v nedávné minulosti.

"Nehrozila jakákoli kompromitace bezpečnostních zájmů," uvedl ministr obrany a aféru označil za bouři ve sklenici vody. Soudí, že diskuse o zveřejnění někdejších agentů vyplývá z toho, že po roce 1989 byla vojenská zpravodajská služba vyňata ze systému lustračních zákonů a navazujících zákonů o zpřístupnění svazků komunistické StB.

Reklama

Výběr článků

Načítám