Hlavní obsah

Sněmovna vyjádřila důvěru Nečasově vládě

Právo, Novinky, jim, jov, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koaliční vláda ODS, TOP 09 a VV v úterý získala ve Sněmovně důvěru. Pro kabinet hlasovali všichni poslanci koalice, proti všichni členové opozice. Jednání ve Sněmovně se protáhlo až přes 21. hodinu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) na jednání Sněmovny

Článek

Ve Sněmovně bylo přítomno všech 200 poslanců, pro důvěru vládě hlasovalo 118 poslanců koalice, proti bylo 82 poslanců opozice, tedy KSČM a ČSSD. Výsledky potvrdil před plénem ověřovatel Marek Benda (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci dali Nečasově vládě zelenou.

Nečas po zahájení jednání nejprve představil poslancům členy kabinetu a následně začal Sněmovnu seznamovat s klíčovými body programového prohlášení, kterému vévodí především reformní kroky. Závěrem svého vystoupení požádal zákonodárce o vyslovení důvěry.

Následné mnohaminutové projevy dalších řečníků se v jednacím sále nesetkaly s ohlasem a řada poslanců se přesunula do kuloárů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák při jednání Sněmovny. Za ním vlevo premiér Petr Nečas a poslanec ODS Marek Benda

Projevem zaujal až poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, který se ve svém teatrálním vystoupením označil za "bývalého komedianta". Kritizoval prořídlé lavice koaličních zákonodárců i to, že se ministři s premiérem za jeho zády baví. "Vy jste tady za slušňáka, pana premiére, ale vy se tak ve skutečnosti nechováte," poznamenal Jandák.

Následně se u řečnického pultíku vystřídala celá řada zákonodárců ČSSD a KSČM, kteří kritizovali jednotlivé kapitoly programového prohlášení. Před půl sedmou bylo přihlášeno ještě více než deset diskutérů. Na návrh poslaneckého klubu TOP 09 před osmou hodinou večerní Sněmovna odsouhlasila, že může jednat a hlasovat i po 21. hodině.

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil Národní rozpočtovou radu, jejíž zřízení kabinet v programovém prohlášení slibuje, za protiústavní. Má za to, že pasáž, v níž se praví, že "bez vyjádření Rady nebude možné projednat žádný legislativní návrh", je v rozporu se zastupitelským principem parlamentní demokracie.

ČSSD chtěla hlasování odsunout

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka sdělil v úterý novinářům nedlouho před zahájením zasedání Sněmovny, že jejich poslanecký klub se jednomyslně shodl, že pro vyslovení důvěry trojkoalice ODS, TOP 09 a VV hlasovat nebude.

ČSSD je také podle něj připravena, pokud by o to vláda požádala, podpořit přerušení jednání Sněmovny k důvěře na středu nebo na čtvrtek tak, aby se ministři mohli věnovat odstraňování následků povodní.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a Martin Pecina

Podle premiéra Petra Nečase ODSS) může Sněmovna projednat důvěru jeho vládě již v úterý, pokud se ale nebudou konat sáhodlouhá řečnická cvičení. „Pokud z toho nebudeme dělat řečnická cvičení, tak je možné bez přerušení této schůze absolvovat tento bod,“ reagoval na nápad ČSSD Nečas.

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ráno odhadovala, že ve Sněmovně budou chtít promluvit zástupci stínových vlád opozice, což odhadla na 20 až 25 vystoupení.

Koalice disponuje ve Sněmovně 118 hlasy v 200členné dolní komoře. Vyslovení důvěry je tedy jen otázka času.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám