Hlavní obsah

Policisté a hasiči chtějí protestovat kvůli škrtům

Aktualizováno

Hasiči a policisté jsou v případě škrtů, které by se dotkly jejich mezd, připraveni k protestním akcím. V úterý to uvedli zástupci jejich odborů na tiskové konferenci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Foto: Petr Horník, Právo

Policisté a hasiči požadují před Sněmovnou zachovat výši platů

Článek

Oběma složkám se nezamlouvá plán úspor státního rozpočtu, který počítá s krácením rozpočtů jednotlivých ministerstev.

V resortu vnitra, pod nějž obě složky spadají, má být na mzdových prostředcích ušetřeno 10 procent. Ministerstvo tvrdí, že se úspory a případné propouštění se nedotkne lidí v činné službě.

Omezení výdajů na platy o 10 procent však podle odborářů neúměrně zkrátí jejich mzdy a může vést k masovým odchodům zkušených zaměstnanců od policie a hasičských záchranných sborů, a tím i k ohrožení bezpečnosti státu.

Škrty jsou devastující, míní odboráři

"Škrtnutí deseti miliard z rozpočtu ministerstva vnitra je nereálné a má devastující účinky na tento resort," řekl předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek.

"Naší maximální snahou, a v tom se shodujeme s policejním prezidentem i ředitelem hasičů, je neohrozit plnění úkolů státu v oblasti bezpečnosti a veřejného pořádku,“ uvedl k tomu před časem ministr vnitra Radek John (VV).

Odborářům se také nepozdává další rozevírání nůžek mezi platy ve veřejné správě a komerčním sektoru.

Úspory v rozpočtu prosazuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který hodlá stlačit celkový schodek na úroveň zhruba 4,6 procenta HDP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám