Hlavní obsah

Program na odhalování plagiátů objevil v Plzni podezřelé práce

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Zatím pět problematických rigorózních prací z plzeňských práv odhalil program na rozpoznávání plagiátů, jímž disponuje brněnská univerzita. Přezkoumáno je zatím 145 rigoróz, celkem jich je zhruba pět set. Jde o práce, díky nimž se získává titul JUDr.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Bývalý děkan právnické fakulty ZČU Jiří Pospíšil s rektorem Josefem Průšou

Článek

„U pěti z nich se více než padesát procent textu shoduje s jinými materiály,“ řekl Právu rektor Západočeské univerzity Josef Průša.

„Zatím nevíme, co to fakticky znamená, těmto případům se ale budeme dále věnovat,“ uvedl Průša, podle něhož byla u velké většiny prací nulová shoda s jinými. „U několika to bylo pár procent, u jedné dvacet,“ doplnil Průša.

Nezávisle na tom pokračuje proces, na jehož konci by měli přijít o titul ti, kteří dobře věděli o tom, že jej získali neoprávněně. O kolik případů půjde, by mělo být jasné už v polovině srpna. Termín se ale posouvá.

„Snad se nám to podaří ukončit do počátku akademického roku, tedy do poloviny října,“ prohlásil rektor. „Zatím je jasné, že správní řízení bude zastaveno u čtyř ze sedmi bakalářů, zbývající tři případy se ještě prověřují. Adepti na ztrátu titulu Ph.D. jsou zatím dva, čtyři další se dále šetří a tři už mohou být v klidu. Univerzita prověřuje studia i jednačtyřiceti magistrů a dvanácti držitelů titulu JUDr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám