Hlavní obsah

Vláda uvolnila na povodně tisíc vojáků a 40 miliónů korun

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí po mimořádném jednání kabinetu oznámil, že vláda uvolnila urgentní pomoc 40 miliónů korun pro Liberecký kraj. Finance budou k dispozici pro nejnutnější opravy a nákup vody, potravin či benzínu pro dobrovolné hasiče. Na účtech by měly být peníze už v úterý.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem vnitra Radkem Johnem

Článek

Nečas uvedl, že podobné prostředky budou uvolněny i pro další postižené kraje. Kabinet nechce jít cestou vydávání dluhopisů a finance na řešení škod bude hledat formou úspor. Ve středu bude jednat o uvolnění dalších prostředků až do výše 350 miliónů.

Kabinet také schválil uvolnění až 1 000 vojáků v činné službě až do 30. září na pomoc při odstraňování škod. K dispozici bude i těžká technika.

Správa státních hmotných rezerv také bezplatně poskytne složkám integrovaného záchranného systému i zasahující armádě pohonné hmoty. Zapůjčeny budou i provizorní mostní konstrukce, které dočasně nahradí poškozené či stržené mosty.

Nečas také poděkoval záchranářům a představitelům samospráv za obětavou práci na územích postižených povodněmi a vyjádřil solidaritu všem postiženým lidem.

Vznikne fond solidarity

Kabinet také chce otevřít diskusi o tom, že by v rámci rozpočtu vznikla tzv. rezerva povodňové solidarity, která by sloužila výlučně na podobné situace nebo protipovodňová opatření.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že by finance měly být získány snížením slevy na dani o 100 korun. Platit by měl od příštího roku. Kalousek množství získaných financí vyčíslil ročně na zhruba čtyři miliardy korun.

Retenční schopnost krajiny je třeba zlepšit

Ministr vnitra Radek John (VV) uvedl, že vyplavení lidé mají šanci získat na obecním úřadě až 46 tisíc korun na pomoc v hmotné nouzi. Také on, podobně jako šéf resortu obrany Alexandr Vondra (ODS) vyzdvihl činnost záchranářů.

John uvedl, že varování od meteorologů přišlo včas, ale lidé mu často nevěřili. Zvažuje proto pro podobné situace využití sirén. Dosud je způsob informování o nebezpečí na starostech jednotlivých obcí.

Premiér také uvedl, že bude třeba zvážit otázky povolování další výstavby v zátopových oblastech i náplň ministerstev zemědělství a životního prostředí. Oba resorty by se podle něj měly více zaměřovat i na retenční možnosti krajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám