Hlavní obsah

V zatopených oblastech jsou potřeba psychologové

– Liberec
Právo, Barbora Silná

Psychologové jsou jednou z profesí vedle záchranářů, hasičů a policistů, které je nyní v povodněmi postižených oblastech velmi zapotřebí. Shodli se na tom zástupci Integrovaného záchranného systému (IZS) s tím, že se situace nyní v oblastech dostala z první fáze záchrany lidských životů, do druhé fáze, kdy stojí tváří v tvář realitě a vidí, co živel napáchal.

Článek

„Lidé jsou v těchto oblastech zasaženi především psychicky. Do míst už míří naše psycholožka, která bude také koordinovat pomoc humanitárních organizací,“ řekl Právu náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Roman Hlinovský. Pomoc přislíbil také ministr vnitra Radek John (VV), který novinářům v neděli večer řekl, že musí pomoci také policejní psychologové.

V pondělí pak informovala mluvčí krajských hasičů v Liberci Iva Michalíčková, že pro občany byla zřízena speciální telefonní linka 950 485 102.

„Na tuto linku se mohou obyvatelé Libereckého kraje, které postihly záplavy, obracet s žádostmi o případnou psychologickou pomoc,“ uvedla Michalíčková s tím, že prosí občany o trpělivost. Pomoc psychologů hasičského záchranného sboru z ostatních krajů i odborníků z dalších organizací už k lidem směřuje.

Několik pacientů se o víkendu už obrátilo také na psychiatrické oddělení Krajské nemocnice v Liberci. Právu to řekl primář psychiatrie Jaromír Hons, podle kterého bude pacientů přibývat.

„Mnoho lidi má akutní reakci na stres, která může být bouřlivá a hned se pozná,“ konstatoval Hons s tím, že v řadě případů ale může u lidí dojít k tzv. adaptační poruše, která je dlouhodobější.

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

„Lidé nyní fungují a pracují automaticky, protože zachraňují věci a majetek, ale s postupem času se u nich mohou objevovat úzkosti anebo deprese,“ uzavřel Hons.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám