Hlavní obsah

Hasiči radí, jak se chovat po povodni

Novinky, Petr Nový

Na většině míst Česka voda opadává a vrací se do svých říčních koryt. Lidé se vrací do svých domovů a hasiči v této souvislosti připomínají několik základních rad, na co dávat pozor při obnově poničených objektů a zařízení.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Povodní poškozený dům v Hrádku nad Nisou.

Článek

Lidé by si měli nechat zkontrolovat stav domů, zejména statiku, kanalizaci a rozvody energií. Více než kdy jindy by měli dodržovat základní hygienická pravidla a zlikvidovat všechny povodňovou vodou zasažené potraviny, plodiny a uhynulé zvířectvo.

Každé otevřené zranění je potřeba řádně ošetřit a desinfikovat, riziko vzniku infekce je větší než obvykle. Nezapomeňte včas informovat o škodách svou pojišťovnu, jednejte pokud možno s klidnou hlavou a rozvahou.

Základní rady pro chování po povodni:
nechte si zkontrolovat stav obydlí, zejména statiku budovy, rozvody energií a kanalizaci
zlikvidujte vodou kontaminované potraviny, plodiny a uhynulé zvířectvo a dodržujte základní hygienická pravidla
nechte si řádně ošetřit každé otevřené zranění
při obnově studní a zdrojů pitné vody se řiďte pokyny odborníků, nepijte vodu z místních zdrojů, dokud nebude prověřena její kvalita
kontaktujte příslušné pojišťovny ohledně náhrady škod (nahlásit pojistnou událost, vyhotovit jejich soupis škod, zdokumentovat je fotografiemi, znaleckými posudky, účty, svědectvími)
pokud možno aktivně se zapojte při likvidaci následků povodní
jednejte s rozvahou, pomáhejte sousedům, dětem, starým a nemocným lidem
dodržujte pokyny územně příslušných správních úřadů
na obecním úřadě se informujte o místech humanitární pomoci a v případě stavu nouze si vyžádejte finanční, materiální, psychologickou nebo sociální pomoc
Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám