Hlavní obsah

Lidovci vyzvali Svobodu kvůli domu v Dejvicích k odchodu ze strany

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KDU-ČSL vyzvala bývalého lidoveckého předsedu Cyrila Svobodu k odchodu ze strany. Podle spolustraníků nedodržel slib, že ukončí spor s církevními charitami o dům v pražských Dejvicích, a lidovce tím poškozuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyril Svoboda

Článek

„Pan Svoboda porušil veřejně deklarovaný slib, že spor o dům v Dejvicích ukončí. Jako bývalý předseda KDU-ČSL tak vrhá špatné světlo i na celou členskou základnu. Pokud chce snad v soudní při pokračovat, pak už ne jako náš člen,“ uvedl předseda KDU-ČSL Prahy 1 a místopředseda celopražské organizace Jan Wolf.

Reagoval tak bezprostředně na sobotní informace Práva, že Svoboda po opakovaném ujišťování, že prohraný spor o majetek po pražské důchodkyni Marii Kaprálkové nebude prodlužovat, podal ve věci naopak ústavní stížnost. [celá zpráva]

„V současné době finišujeme s přípravou komunálních voleb. Poslední kroky Cyrila Svobody, které jsou bohužel s křesťanskými demokraty spojovány, nás mohou poškodit. Mám pocit, že Svoboda ztratil soudnost,“ dodal k tomu volební lídr KDU-ČSL v Praze 1 Petr Burgr.

Od Svobodova postupu v kauze dědictví se distancovala i úřadující předsedkyně strany Michaela Šojdrová. „Věděli jsme, že to stranu může poškodit. To také všechny analýzy neúspěšných voleb prokázaly. To, že už dnes není předseda, nikoho nezajímá, všichni si nás s ním spojují,“ uvedla Šojdrová. „Musí si vybrat, buď soud s charitativní organizací jako soukromá osoba, nebo členství ve straně, dohromady to nejde,“ dodala úřadující předsedkyně.

Svoboda: Zaujmu stanovisko

„K věci jsem napsal stanovisko, které myslím ještě dnes dám k dispozici,“ napsal v neděli Svoboda Právu v textové zprávě. Do nedělního večera však žádné vyjádření nezaslal.

Svoboda se ve sporu domáhá dědictví po pražské důchodkyni Marii Kaprálkové, která krátce před svou smrtí odkázala většinu majetku včetně dvou domů charitativním organizacím.

Několikanásobný exministr byl podle dřívější závěti Marie Kaprálkové z roku 1992 dědicem jejího činžovního domu v hodnotě až padesát miliónů korun za to, že jí kdysi pomáhal uplatňovat restituční nároky. V roce 2004 však restituentka napsala novou závěť a Svoboda měl podle ní dostat jen milión korun. Tuto závěť po její smrti v roce 2005 napadl u soudu.

Obvodní soud pro Prahu 6 však loni v listopadu uznal poslední vůli Marie Kaprálkové za platnou a Městský soud v Praze letos zamítl odvolání vedlejšího účastníka, jímž byl na straně žalobce Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Právě proti rozhodnutí městského soudu směřuje Svobodova ústavní stížnost z 20. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám