Hlavní obsah

Při evakuaci dětí se propadla tatra, živel komplikoval záchranářům práci

Právo, Barbora Silná
Aktualizováno

Záchranáři při povodních na Liberecku zažívali velmi dramatické momenty. V průběhu soboty a neděle evakuovaly vrtulníky z oblastí zasažených bleskovou povodní v Libereckém kraji 158 osob, celkem bylo evakuováno přes 2000 lidí. I přes zásah záchranářů tři lidé zemřeli a jedna osoba je pohřešovaná. Ve velmi špatných klimatických podmínkách nad Libereckem a Frýdlantskem operovalo sedm vrtulníků záchranářů, policistů a armády.

Článek

V Libereckém kraji zasahovaly vrtulníky záchranářů z Liberce, Hradce Králové a Pardubic. V mnoha případech pak podle ředitele liberecké záchranné služby Stanislava Mackovíka, který také létá jako letecký záchranář, pracovali na hranici možností.

„Například jsme se museli dostat do domu, kde byla imobilní pacientka, kterou nešlo vytáhnout na střechu vikýřem. Záchranáři se proto museli spustit do domu a pod dráty elektrického vedení jsme v husté mlze vytahovali ženu do bezpečí,“ popsal zásah Mackovík.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Zaplavený Žandov na Děčínsku

Situaci komplikoval také fakt, že mnozí lidé odmítali opustit své domovy. Záchranáři je pak dlouhé minuty museli přesvědčovat, aby s nimi spolupracovali. „Když jsme například někoho museli přesvědčovat osm minut, aby do vrtulníku nastoupil a vedle na domě čekali další lidé, tak potom nechápali, proč vrtulník odlétá. Musel se ale vrátit pro palivo. Taková záchrana se velmi prodražovala,“ upozornil Mackovík.

Podle ministra vnitra Radka Johna VVV) přivezl jeho a ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) do Liberce vrtulník. „Pilot vojenského vrtulníku s námi přistál u Liberce na poli, protože říkal, že podmínky pro let jsou velmi špatné. Vy jste v tom zachraňovali osoby. Je téměř zázrak, že se podařilo sedm vrtulníků ve vzduchu zkoordinovat tak, že se nesrazily,“ uvedl John.

V některých situacích podle záchranářů byla tak špatná viditelnost, že v podvěsu vrtulníku poznali stroj, z něhož byli spuštěni, pouze podle blikajících pozičních světel v mlze.

Foto: Barbora Silná, Právo

Most v Chrastavě

Do vypjatých situací se dostávali také hasiči. V Chrastavě na Liberecku zasáhla jejich vůz přílivová vlna. „Pod nákladní tatrou, ve které měli na korbě 12 osob s dětmi, které evakuovali, se nejprve utrhla část vozovky a vůz se naklonil. Potom se přes vozidlo začala hnát masa vody a klády, které rozbíjely okna nákladního vozu,“ popsal dramatickou situaci náměstek ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Roman Hlinovský s tím, že za tak těžkých podmínek záchranářské vrtulníky zachraňovaly všech 15 lidí na voze.

„Hasiči opouštěli vozidlo jako poslední, když už voda zcela zaplnila kabinu vozu a oni se drželi pouze za střechu v proudu vody,“ dodal velitel hasičů.

Další posádka zase zůstala uvězněná na mostě v Chotyni, kdy pomáhali lidem s evakuací. Ve všech případech se jednalo o dobrovolné hasiče, kteří nasazovali život pro druhé. „Mezitím jim ale uplavaly jejich vlastní domy,“ dodal Hlinovský.

Podobně na tom byli také policisté. Jedna žena z Hrádku nad Nisou se se svým příběhem svěřila i prezidentu Václavu Klausovi a ministru vnitra Johnovi. „Můj chlap šel pomáhat ostatním do služby, aby je zachraňoval. S dětmi jsem zůstala sama doma a nebylo, kdo by nám pomohl. Během jedné minuty jsme měli v kuchyni metr vody,“ vylíčila žena z Hrádku nad Nisou, kterou nakonec museli za dramatických okolností evakuovat záchranáři.

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

„Všichni ti lidé pomáhali na hranici svých možností ostatním a zaslouží si za to velký dík,“ řekl k tomu liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD). Podle ministra Johna je potřeba takové případy hrdinů vyzdvihnout a ocenil. Fondy na pomoc postiženým policistům a hasičům, kteří kvůli službě a pomoci druhým neuchránili svůj majetek, ale nejsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám