Hlavní obsah

Asociace krajů poskytla postiženým regionům milión korun

Právo, miv

Milión korun ze svých rezerv poskytne Asociace krajů České republiky. Peníze, namířené do povodněmi postiženého Libereckého a Ústeckého kraje, jsou určeny na úhradu nejnutnějších výdajů při boji s ničivou povodní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Článek

O uvolnění financí informoval v neděli předseda asociace a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Situaci sledujeme celou sobotu, jsem v telefonickém kontaktu s hejtmany krajů a večer došlo na můj návrh k telefonickému hlasování, které rozhodlo o uvolnění první finanční pomoci,“ řekl Hašek. Kraje ještě budou projednávat možnosti individuální pomoci z vlastních zdrojů. „Já osobně navrhnu radě Jihomoravského kraje a zastupitelstvu uvolnění jednoho miliónu korun, tedy stejné částky, jakou jsme vyčlenili na pomoc regionům postiženým povodněmi v minulém roce. Je to vyjádření elementární solidarity mezi kraji ČR, které považuji za absolutní samozřejmost,“ dodal.

Postižené kraje nyní potřebují především balenou vodu, dezinfekční prostředky techniku a lidi na úklid. Hašek nevylučuje, že vzhledem k absenci jednotek armády v postižených oblastech bude zapotřebí pomoc prostřednictvím dobrovolných hasičů z dalších regionů a povolání tak zvaných aktivních záloh Armády ČR. V případě nutnosti může dojít i k použití techniky silničářů z dalších regionů v postižených oblastech.

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

Hašek současně vyzval premiéra Petra Nečase, aby se spolu s ministry svého kabinetu začal zabývat tzv. Olomouckou výzvou hejtmanů České republiky. Dokument, vzešlý z jednání hejtmanů 21. května v Olomouci, obsahuje výčet problémů, jež je nutno řešit v souvislosti s protipovodňovou ochranou území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám