Hlavní obsah

Další letošní vlna povodní již připravila o život tři lidi

– Liberec • Aktualizováno

V Libereckém kraji byly v sobotu potvrzeny tři oběti povodní. Pohřešují se ještě nejméně další čtyři osoby. Na několika místech platí nejvyšší stupeň povodňové aktivity, Liberecký kraj vyhlásil po celém kraji stav nebezpečí, na Ústecku jej vyhlásili jen pro okras Děčín. V Nové Vsi evakuují hasiči obyvatelstvo, protože voda v nedaleké přehradě Mlýnice začala přetékat přes okraj koruny hráze.

Článek

Liberecký a Ústecký kraj sužují povodně, voda se v několika obcích vylila z břehů, zaplavila vesnice a trhá silnice. Hasiči situaci nestíhají řešit, kraj si proto vyžádal pomoc armády. Nedlouho po poledni byly hlášeny první dvě oběti z Lindavy na Českolipsku a z Dětřichova na Frýdlantsku. Kolem 16:00 pak krizový štáb potvrdil úmrtí 83letého muže v Raspenavě, který utonul ve svém domě.

Prvotní informace o dvou mrtvých nebyly dlouho potvrzené, záchranáři se nemohli dostat na místa neštěstí. Nakonec obě úmrtí potvrdila záchranná služba Libereckého kraje.

„Ve 13:30 hodin byli hasiči požádáni o záchranu muže, kterého smetl proud místního rozvodněného potoka v Lindavě na Cvikovsku. Občanům ve spolupráci s hasiči se 34letého muže podařilo vytáhnout z vody. Muže, který nedýchal, předali do péče záchranářů zdravotnické služby. Muže se už nepodařilo oživit,“ popsala situaci mluvčí libereckých hasičů Iva Michalíčková s odkazem na zdroje libereckých záchranářů.

Potvrdila rovněž, že k další tragédii došlo v Dětřichově ve Frýdlantském výběžku. O život podle dostupných informací přišel opět muž, ale jeho tělo zatím záchranáři nenašli.

Policisté v souvislosti s povodněmi pohřešují na Frýdlanstku dvě ženy a jednoho muže ve věku okolo 50 let. „Všichni tři se měli vydat odpoledne z Heřmanic do Albrechtic na Frýdlantsku a dosud se je nepodařilo nikde nalézt,“ konstatovala liberecká krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Na pohřešované tři osoby policisty upozornili hasiči.

O dalším patrání po dalším pohřešovaném již dříve informovalo vedení Libereckého kraje.

Hasiči uklidňují obyvatelstvo pod přehradou Mlýnice

"Policie žádá všechny občany, kteří se v inkriminovaných místech nacházejí, aby co nejdříve odjeli a opustili svá obydlí," ohlásila mluvčí policie Vlasta Suchánková, když vyzývala k evakuaci Nové Vsi. Voda v Mlýnici odpoledne už přetékala přes korunu hráze.

Hasiči později situaci v Nové vsi uklidňovali. Podle mluvčího operačního střediska Martina Rybáře prozatím protržení hráze a nehrozí a vyzval obyvatele obce, aby nepodléhali panice. Z nádrže začali podle ČT hasiči vodu upouštět, v evakuaci ale pokračují.

Foto: Barbora Silná, Právo

V libereckých Kateřinkách už řeka Nisa zaplnila koryto a na některých místech se vylévá z břehů.

"Stav nebezpečí"

Liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) vyhlásil kvůli velké vodě v celém kraji stav nebezpečí. Vody hlavně na Liberecku stále přibývá, markantně se zhoršuje situace na Semilsku, informoval po zasedání krizového štábu hejtman. Podle odhadů policejního ředitele Milana Franka bylo do večera v kraji evakuováno kolem 2000 lidí. Řekl to České televizi.

Před 18:00 vyhlásil stav nebezpečí kvůli povodním i Ústecký kraj, platit by měl od 20:00 na území okresu Děčín. Informovala o tom po zasedání krizového štábu krajská mluvčí Magdalena Hanáčková. Toky Kamenice, Ploučnice a Mandava se už na mnoha místech vylily ze svých koryt.

Stav nebezpečí umožňoje požádat o pomoc záložní zdroje, v nebezpečných oblastech bude pomáhat napřiklad s evakuací obyvatelstva s nasazením vrtulníků armáda.

Evakuace ve Frýdlantu 

Přímo ve Frýdlantu museli kvůli vodě evakuovat na 1000 lidí, město je zaplavené vodou. Záchranáři navzdory počasí povolávají i vrtulník s podvěsem, protože na Frýdlantsku uvízli v některých místech lidé na střechách domů a není možné je odtud jinak zachránit.

Stav ohrožení platí na Jeřici, Smědé i Lužické Nise. Desítky lidí v Mníšku, Chrastavě, Hrádku nad Nisou a Bílém Potoce musely opustit své domovy. Města a vesnice jsou zaplavené, ulice se proměnily v řeky.

Přerušena doprava na trati z Prahy do Berlína 

Kvůli povodním na severu Čech je přerušen provoz na řadě tratí. Uzavřena je i páteřní trať z Prahy do Berlína, protože je přerušen provoz mezi Děčínem a Porstředním Žlebem. Stojí i tratě Liberec - Žitava a Liberec - Hrádek,  mimo provoz je i trať mezi Raspenavou a Bílým Potokem pod Smrkem a nejedou ani vlaky z Frýdlantu do Černous.  V Ústeckém kraji nejezdí vlaky mezi Úpořinami a Chotiměří, na trati je naplavená zemina. Mimo provoz je dále trať Velké Březno - Boletice nad Labem, na kterou se sesula půda. Podobně je na tom trať mezi Českou Kamenicí a Jedlovou.  V úseku Benešov nad Ploučnicí a Jedlová je trať pod vodou. Stromy popadaly na trať mezi Rumburkem a Šluknovem.

Náhradní autobusová doprava mnohde nefunguje, protože jsou zaplavené i silnice. Mezi Frýdlantem v Čechách a Jindřichovicemi pod Smrkem nefunguje asi náhradní doprava.

"Zcela neprůjezdné jsou kvůli vodě silnice v Chrastavě, Nové Vsi a Frýdlantu," řekla  liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Odříznutá je oblast Frýdlantu i Hrádek nad Nisou. Zaplavené je i Kryštofovo Údolí a liberecká čtvrť Machnín, voda stoupá i ve Stráži nad Nisou. Ve Ferdinandově evakuují dětský tábor.

Výpadky proudu

Vzhledem k rozsahu přerušení dodávky elektřiny vyhlásila energetické společnost ČEZ na severu Čech kalamitní stav pro okresy Liberec, Česká Lípa a Děčín, informovala ČT. Bez elektřiny je zhruba přes 2000 odběrných míst, informovala mluvčí skupiny ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová.

Zhruba v 17:00 bylo bez napětí 180 distribučních trafostanic na Liberecku a 30 stanic na Děčínsku a Českolipsku. Bez elektřiny jsou Frýdlant, Nové Město pod Smrkem, Habartice či Arnoltice, části České Kamenice, Všemil a také Jánské, kde spadly podemleté sloupy elektrického vedení. Další poruchy evidují energetici ve Varnsdorfu a Rumburku a Chřibské.

Energetici se v některých místech nemohou k poruchám dostat, protože voda zatopila příjezdové cesty i hlavní komunikace. Budou muset proto počkat, až voda opadne. Práci jim ale komplikuje déšť, vysoká voda i větve a stromy, které spadly na elektrická vedení.

Energetici už předtím preventivně odpojovali transformátory a bez proudu jsou tak stovky domácností a také podniky. Problémy jsou s komunikací, sítě mobilních operátorů jsou přetížené.

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám