Hlavní obsah

ON-LINE: Liberecký a Ústecký kraj zápasí s povodněmi

Právo, Novinky, ČTK, sil, ner
Aktualizováno

Sever Čech postihly po prudkých deštích povodně, které napáchaly značné škody. Záplavy si vyžádaly už čtyři oběti. Velká voda od světa odřízla Frýdlantsko a strhla most v Chrastavě. V Mníšku je místy hloubka vody čtyři metry, kvůli zcela plné přehradě Mlýnice se evakuovala Nová Ves. Na Liberecku byla přerušena železniční doprava.

Článek

00:10 - Ministr obrany Alexandr Vondra oznámil, že ještě v noci bude nasazena na Frýdlantsku těžká vojenská technika.

23:15  - Zaplavený je Cvikov a opustit domovy budou zřejmě muset i lidé v nedalekých Zákupech.

22:15 - Voda v řekách na Liberecku zvolna klesá, povodeň se ale přesouvá i na Semilsko a hlavně na Českolipsko, na řadě míst museli evakuovat obyvatele.

22:10 - Hasiči evakuují Kunratice u Cvikova, Lindavu, Kněžice, Markvartice a Jablonné v Podještědí na Českolipsku kvůli hrozbě protržení hrází rybníků.

21:45 - Policie nasadí kvůli ochraně proti rabování termovize, do Libereckého kraje míří speciální pořádková jednotka z Prahy, uvedla ČT.

21:32 - Společnost RWE GAS NET, která na Liberecku dodává plyn, vyhlásila stav nouze.

21:29 - Na Děčínsku je zaplaveno až 500 domů a řada vesnic zcela odříznutých od světa. Zaplavené jsou části Děčína, Varnsdorfu, Rumburka, České Kamenice a minimálně deset vesnic, zejména na řece Kamenici.

21:03 - Hasiči libereckého kraje hlásí čtvrtou oběť sobotních povodní, nalezena byla v Raspenavě. Informovala o tom mluvčí hasičů Iva Michaličková, zprávu jí potvrdil lékař raspenavské zdravotnické záchranné služby. [celá zpráva]

20:52 - Zemní lavina zavalila silnici mezi Smědavou a Bílým Potokem na Frýdlantsku, která je jednou z mála přístupových cest na Frýdlantsko přes Jizerské hory. Komunikace byla uzavřena pro normální silniční provoz a je po ní umožněn provoz pouze vozidlům policie, hasičů a zdravotníků,“ uvedl náčelník Horské služby René Mašín..

20:38 - Situace na přehradách Mlýnice a Fojtka u Mníšku na Liberecku se podle dispečera podniku Povodí Labe Jiřího Petra okolo devatenácté hodiny stabilizovala. Do přehrady Fojtka, odkud jde voda stále přelivem pod korunou hráze, přitékaly zhruba dva kubíky za vteřinu a tři odtékaly. Kolem desáté dopoledne vytékalo z Fojtky kolem dvaceti kubíků vody za vteřinu a stejné množství přitékalo. Obec Nová Ves záchranáři z obav před protržením podemleté hráze preventivně evakuovali.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Přehrada Fojtka

20:30- Podle starosty města Chrastavy na Liberecku, které v sobotu jako jednu z prvních obcí smetla velká voda, se škody mohou pohybovat v řádu desítek miliónů korun. „Přišli jsme o dva mosty,“ doplnil na ČT starosta Michael Canov (ODS).

20:26 - Podle odhadů policejního ředitele Milana Franka bylo do večera v kraji evakuováno kolem 2000 lidí. Řekl to České televizi.

20:23 - Hasiči evakuují obyvatele Kunratic u Cvikova na Českolipsku, kde hrozí protržení hráze rybníka. Voda podemlela hráz. Ohroženi jsou i obyvatelé nedaleké Lindavy.

20:20 - Stav ohrožení byl vyhlášen na Černovickém potoku v Tučapech na Táborsku. Hladina večer výrazně stoupla po celodenním dešti. Druhý stupeň povodňové aktivity je vyhlášený na Lužnici v Bechyni. V povodí Lužnice napršelo až 50 milimetrů vody.

20:17 - Hladiny většiny toků na jižní Moravě jsou stabilizované. Vyšší přítoky zaznamenali hydrologové především na západě kraje. Podle Radomíra Prudka z Povodí Moravy ale nejsou nijak dramatické. Týkají se především oblastí, kde se stále vyskytují lokální srážky. Fronta se téměř nehýbe, situace na jižní Moravě je ale samozřejmě mnohem lepší než v severních Čechách, uvedl Prudek.

20:12- Český červený kříž Děčín vyhlásil humanitární sbírku pro povodněmi zasažené obce na řece Kamenici a Ploučnici. „Zasažené obce naléhavě žádají o pitnou vodu, pracovní nářadí a desinfekční prostředky,“ informoval Petr Tobiáš ž Českého Červeného kříže (ČČK). Přispívat mohou lidé na adrese Děčín IV, Mírové nám. 3 nebo mohou kterýkoli den přijít do budovy Oblastního spolku ČČK. Bližší informace budou zodpovídat humanitární pracovníci na čísle 606529632.

20:07- Náčelník fgenerálního štábu české armády Vlastimil Picek uvedl v sobotu na ČT, že na pomoc do postižených oblastí vyslal vrtulníky a až 300 vojáků.

20:03 - Na Děčínsku začal platit stav nebezpečí. Vyhlásil jej v odpoledních hodinách krizový štáb Ústeckého kraje.

20:01- „Na území okresu Česká Lípa hasiči již téměř čtyři hodiny evakuují obyvatele Kunratic u Cvikova, kde hrozí protržení hráze místního rybníka. Situace je vážná také v okolí Mařenic a Mařeniček, kde jsou cesty zapalvené a není možné poskytnout obyvatelům okamžitou pomoc běžnou technikou,“ uvedla mluvčí libereckých hasičů Iva Michalíčková.

15:56 - Do Frýdlantského výběžku zamířily další posily hasičů z Královéhradeckého a Středočeského kraje, z Prahy a na státních hranicích u Habartic čeká také pomoc hasičů z příhraničních oblastí Německa.

15:51- Nejvážnější situace je podle hasičů v současné době v Libereckém kraji v Hrádku nad Nisou a ve Višňové na Frýdlantsku, zatímco v Bílém Kostele a Chrastavě už voda postupně ustupuje. Ve Frýdlantu a Raspenavě se situace stabilizuje. „Operační středisko hasičů do nejpostiženějších míst soustřeďuje hasiče se čluny, vrtulníky s podvěsy a další dostupnou techniku,“ konstatovala mluvčí krajských hasičů Iva Michalíčková.

Foto: Libor Zavoral , ČTK

Vydatné deště zvedly hladinu řeky Kamenice, na řadě míst se vylila z koryta. Hladina řeky v Hřensku překonala 376 cm, což je vysoko nad hodnotami t3. povodňového stupně. Průtok v jejím úzkém korytě byl srovnatelný s běžným objemem vody ve Vltavě v Praze.

19:47 - Liberecké krajské operační středisko přijalo v průběhu posledních dvaceti hodin celkem 1 200 telefonátů s výzvou o pomoc. Z civilního skladu hasičů v libereckém Machníně pak vydali hasiči 1 100 pytlů pro stavění protipovodňových zábran v Chrastavě a dalších 250 pytlů poskytli do Nového Boru. „V současné době je k dispozici ještě asi 1000 kusů. Dále pro vybavení evakuačního střediska v Hrádku nad Nisou naše středisko poskytlo 140 dek a dalších 30 dek pro evakuované osoby poskytl Český červený kříž,“ řekla Právu mluvčí krajských hasičů Iva Michalíčková.

Foto: Radek Petrášek , ČTK

Hasiči a záchranáři evakuovali v sobotu obyvatele na náměstí v Chrastavě na Liberecku.

19:15- Policisté v souvislosti s povodněmi pátrají na Frýdlanstku po dalších pohřešovaných. Měli by jimi být dvě ženy a jeden muž ve věku okolo 50 let. „Všichni tři se měli vydat odpoledne z Heřmanic do Albrechtic na Frýdlantsku a dosud se je nepodařilo nikde nalézt,“ konstatovala liberecká krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Na pohřešované tři osoby policisty upozornili hasiči.

18:50- Kvůli povodním byl uzavřen hlavní vlakový tah z Prahy do Berlína. Přerušen je provoz mezi Děčínem a Bad Schandau.

18:27 - Ministr vnitra Radek John vyzval všechny občany, aby nejezdili do povodněmi postiženými oblastmi na severu Čech. „Lidé tu čekají na stromech na evakuaci, situace je vážně,“ citovala Česká televize Johna.

18:20 - Vydatné deště mají sever a západ Čech sužovat zhruba do dnešní půlnoci, ve druhé polovině noci z dneška na neděli a v neděli se posunou směrem k východu a severovýchodu a budou slábnout, řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

18:16- Středočeský kraj přispěchal Libereckému v jeho boji s povodněmi na pomoc a dal mu k dispozici 30 hasičů, 12 člunů a obrněný transportér, informovala ČT.

17:45 - Stav nebezpečí vyhlásil kvůli povodním i Ústecký kraj. Platit by měl od 20:00 ale jen na území okresu Děčín, vyplynulo ze zasedání krizového štábu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Mníšek zalila velká voda.

17:36- Na severu Čech se vyhrotila i situace na říčce Mandavě ve Varnsdorfu, která se vylila z koryta. Zaplavila 20 objektů, včetně škol a nemocnice.

17:29 - Vzhledem k rozsahu přerušení dodávky elektřiny vyhlásila energetické společnost ČEZ na severu Čech kalamitní stav pro okresy Liberec, Česká Lípa a Děčín.

17:20 - Premiér Petr Nečas v sobotu odpoledne v tiskové zprávě ujišťoval občany, že vláda věnuje povodňové situaci nejvyšší pozornost a je připravena pomoci i s nápravou povodňových škod. Ministry obrany a vnitra Alexandra Vondru (ODS) a Radka Johna (VV) vyslal do postižených oblastí, aby koordinovali záchranné práce.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Kritický stav v Mníšku na Liberecku

Informoval také, že jsou zapojeny všechny složky Integrovaného záchranného systému, včetně armády. Zasahují i posily záchranářů ze sousedních regionů.

V těchto hodinách jde o záchranu životů a majetku, uvedl Nečas.

17:00 - V Libereckém a Ústeckém kraji zasahuje na 169 hasičských jednotek, celkem zhruba 700 hasičů, informovala ČT s odkazem na hasičské zdroje.

16:50- Ve Frýdlantu hrozí rabování obchodů. Právu to řekl starosta Dan Ramzer (ODS) s tím, že voda prolomila výlohy obou dvou místních supermarketů. „Je tu všude ve městě asi 150 centimetrů vody. Musíme se domluvit s policisty a strážníky, abychom tomu zabránili. Situace je vážná, lidi nyní evakuujeme pomocí vrtulníků,“ podotkl Ramzer.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Hasiči v Mníšku v rozpacích sledují zaplavenou oblast.

„Město i celé Frýdlantsko je v současné době odříznuto od světa. Ve městě zatím nejsou hlášeny oběti na životech, ale v sousední Raspenavě už ano,“ dodal Ramzer. [celá zpráva]

16:41 - Velká voda strhla v Chrastavě most a činžovní dům. Zasahuje tam vojenský vrtulník.

16:39 - Na Liberecko míří i ministr vnitra Radek John (VV), informovala ČT. Předseda horní komory a libercký senátor Přemysl Sobotka naopak hodlá zůstat v Praze s tím, že akutně nebude ve svém kraji zapotřebí.

16:38 - Během několika minut by na libereckém letišti měl přistát vrtulník s ministrem obrany Alexandrem VondrouODSS) a náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem. Právu to sdělil liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) s tím, že by pak společně měli letět do oblastí postižených povodněmi. „Nejhorší situace je na Hrádecku a Frýdlantsku, odkud už nelze evakuovat obyvatele kolovými vozidly a musí být použity vrtulníky. Armáda nám v tomto vyhověla a posílá do oblasti posily,“ řekl Eichler.

16:34 - Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) oznámil, že armáda a policieposílá další dva vrtulníky, které mají pomoci při evakuaci obyvatelstva v povodněmi postižených oblastech. Zejména vypomohou v Hrádku nad Nisou a Frýdlantu.

16:13 - Hasiči uklidňují situaci v Nové vsi na Liberecku, kde se začala voda přetékat přes okraj přehrady Mlýnice. Podle mluvčího operačního střediska Martina Rybáře prozatím protržení hráze a nehrozí a vyzval obyvatele obce, aby nepodléhali panice. Z nádrže začali podle ČT hasiči vodu upouštět, v evakuaci ale pokračují.

15:59 - Záplavy si vyžádaly už tři oběti, krizový štáb má potvrzené i úmrtí v Raspenavě. Jeden člověk je nezvěstný.

15:51 -  Hladina Jizery během několika hodin prudce stoupla, v Jablonci nad Jizerou se dostala na třetí stupeň. Druhý stupeň platí už i v Železném Brodě.

Foto: Alexandra Mlejnková , ČTK

Svídnice patří mezi téměř dvacítku obcí, které 7. srpna na Chrudimsku po přívalovém dešti postihla lokální povodeň. Voda z potoků zaplavila větší část vesnice.

15:26 - V noci na neděli by měly srážky postupně od jihozápadu ustávat, hladiny rozvodněných řek a potoků by mohly začít klesat, hlásí Český hydrometeorologický ústav.

15:17 - Liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) vyhlásil kvůli velké vodě v celém kraji stav nebezpečí. Vody hlavně na Liberecku přibývá, zhoršuje se situace na Semilsku.

14:44 - Záchranná služba na Liberecku potvrdila, že záplavy si v Lindavě na Českolipsku a na Frýdlantsku vyžádaly dvě oběti. Záchranáři se dlouho nemohli dostat na místo tragédie.

14:37 - Policie vyzývá obyvatele Nové Vsi na Liberecku k co nejrychlejšímu opuštění obce. Hráz přehrady Mlýnice na Albrechtickém potoce hrozí protržením.

14:17 - Asociace krajů ČR podle svého šéfa Michala Haška (ČSSD) okamžitě zahájila přípravné kroky ke koordinaci pomoci mezi kraji k záchranným pracím i k odstranění následků nynějších povodní. „Kraje jsou připraveny poskytnout všechny formy pomoci do míst, kde ji bude v následujících hodinách a dnech potřeba,“ sdělil Hašek Právu.

13:54 - Centrum Frýdlantu zaplavila voda do výšky půldruhého metru. Tolik vody nikdo nepamatuje. Město je odříznuté od světa a čeká na pomoc armády.

Foto: Radek Petrášek , ČTK

Rozvodněná říčka Jeřice zkomplikovala v sobotu život obyvatelům Chrastavy na Liberecku.

13:48 - V Liberci zasedne od 14 hodin krizový štáb, který svolal liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD). Jednat bude o dalším postupu. Do kraje už míří armáda a policejní vrtulník, aby pomohl s evakuací osob.

„Hasiči se momentálně soustřeďují na záchranu lidských životů, proto žádáme všechny občany, které voda bezprostředně neohrožuje na zdraví a životech, o trpělivost s řešením záchrany majetku,“ upozornila mluvčí krajských hasičů Michalíčková.

Voda v horní části obce Fojtka, která je položena v horském terénu nad Mníškem u Liberce, strhává břehy a odplavuje do údolí kamení i kmeny.

13:41 - V Plzeňském kraji se stále zvedají hladiny řek. Nejhorší je situace na Úhlavě v Tajanově u Klatov, kde už od ranních hodin platí třetí povodňová stupeň, tedy ohrožení.

13:30 - Situace na Frýdlantsku je kritická. Záchranáři povolali vrtulníky s podvěsem, v oblasti totiž uvízli někteří lidé na střechách domů a není možné je nijak zachránit. Déšťna Liberecku neustává, za posledních 24 hodin místy napadlo až 190 milimetrů srážek.

13:15- Až sto milimetrů srážek spadlo dopoledne na mnoha místech Chrudimska, především v údolním pásu mezi Slatiňany. Ve třinácti obcích pak museli hasiči čerpat vodu ze sklepů a garáží.

Foto: Barbora Silná, Právo

Mníšek je zcela neprůjezdný.

Preventivně byly evakuovány dva dětské tábory. Většina dětí z tábora v Rabštejnské Lhotě se už vrátila do svých stanů, pro některé si přijeli rodiče. Děti z tábora v Šiškovicích zatím čekají v tělocvičně slatiňanské školy, protože vedoucí mají obavy z dalších dešťů.

13:05 - Vodohospodáři mluví v případě přehrady Mlýnice o tisícileté vodě.

13:01- Po poledni platil stav ohrožení na devíti místech, a to podle ČHMÚ na Smědé v Předlánce a Frýdlantu, na Lužické Nise v Hrádku nad Nisou na Liberecku, na Kamenici v Srbské Kamenici a Hřensku, Mandavě ve Varnsdorfu, na Úhlavě v Tajanově na Klatovsku, na Sázavce v Josefodole a Meziměstí na Náchodsku.

12:52 - Přehradě Mlýnice na Frýdlantsku hrozí protržení. Pokud by k němu došlo, v cestě vodě stojí Nová Ves.

12:51 - Podle informací z krizového štábu utonuli na Frýdlantsku dva lidé, jedna osoba v Dětřichově a další v Heřmanicích. Žádné informace o jejich totožnosti či okolnostech neštěstí nejsou k dispozici.

12:40 - Stav ohrožení platí kvůli trvajícím dešťům na řece Sázavce v Josefodole u Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Hasiči čerpají vodu z několika zaplavených sklepů. Zasedá povodňová komise, voda zatím nezpůsobila kromě několika zatopených sklepů žádné vážnější škody.

12:32- Z Mníšku se podle radnice stalo jezero. Voda místy dosahuje až čtyř metrů hlouby. V obci se očekává, že budou přerušeny dodávky proudu.

12:24- Obec Chrastava na Liberecku je zcela zaplavená a neprůjezdná. Déšť v místě stále neustává.

12:15 - Hlavní silnice z Liberce směrem na Frýdlantsko přes Mníšek u Liberce je neprůjezdná. Klíčová křižovatka v Mníšku připomíná dravou řeku.

Nebezpečná je i cesta přes Stráž nad Nisou, kde se voda valí z okolních strání na silnici. Řeka Nisa v libereckých Kateřinkách, která měla ještě v pátek pouze několik centimetrů vody, se naplnila takřka po okraj a na některých místech už se vylévá z koryta. Policisté i hasiči varují motoristy, aby byli opatrní a pokud nemusí, aby nevyjížděli.

12:12 - Podle meteorologů hrozí extrémní nebezpečí povodní v krajích Plzeňském a Královéhradeckém. Na Plzeňsku má i nadále vydatně pršet, situace ale nemá být tak nebezpečná jako na severu země.

12:05 - Obcím na Děčínsku hrozí povodeň. Vydatný noční déšťzvedl hladinu říčky Kamenice vysoko nad hodnoty třetího povodňového stupně a říčka se na řadě míst vylila z koryta. Zatím nejhorší situace panuje v úseku mezi Srbskou Kamenicí a Jánskou, kde jsou zatopené silnice a louky, na povodeň se ale chystají už i v Hřensku.

Foto: Barbora Silná, Právo

Mníšek je zcela neprůjezdný.

11:31- Na Znojemsku také v několika místech zasahovali hasiči. K čerpání vody vyjížděli v obci Hrádek, kde voda natekla do místní restaurace. Voda musela být odčerpána také ze sklepa jednoho rodinného domu v Hrušovanech nad Jevišovkou a ze tří domů v Hostěradicích na Znojemsku. Hasiči zasahovali i ve Vranově nad Dyjí na Junáckém potoku.

11:03 - Déšť zvedal hladiny toků také na jižní Moravě. Místy spadlo až 50 milimetrů srážek, například v Dyjákovicích na Znojemsku. První povodňový stupeň platí na Dyji na odtoku z vodního díla Nové Mlýny a v Ivančicích na Oslavě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Obyvatelé Chotyně na Liberecku si na ochranu svých stavení přapravili pytle s pískem.

10:45 - Podle meteorologů má pršet až do neděle. Má spadnout až 100 mm srážek

10:11- Déšť zvedá hladiny řek také na Vysočině. Na Oslavě v Dolních Borech na Žďársku platí druhý stupeň povodňové aktivity vyžadující pohotovost. Na několika dalších tocích je první stupeň znamenající bdělost.

Foto: Petr Eret, ČTK

Exděkan právnické fakulty ZČU Jaroslav Zachariáš

9:42 - Desítky domácností na Liberecku zůstaly bez proudu. Na žádost starostů nebo hasičů přerušili energetici dodávky také do některých částí v Hrádku nad Nisou, Václavicích nebo Oldřichově na Hranicích.

9:30 - Železniční doprava na frekventované trati z Liberce na Hrádek nad Nisou byla přerušena, vlaky nejezdí ani dále do německé Žitavy a Varnsdorfu a Frýdlantu do Černous na Liberecku.

Foto: Barbora Silná, Právo

Voda ve Stráži nad Nisou zaplavila silnice.

9:00 - U Chrastavy spadl strom na projíždějící vlak se 30 cestujícími. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám