Hlavní obsah

Žádost o vydání Pitra je už na cestě do Švýcarska

Ministerstvo spravedlnosti v pátek odeslalo do Švýcarska žádost o vydání Tomáše Pitra k výkonu trestu odnětí svobody ze Švýcarska do České republiky. Původně chtělo požádat s ohledem na složitost případu, aby byla lhůta prodloužena na 40 dní, nakonec ale stihl resort Jiřího Pospíšila sestavit dokumenty v řádné 18denní lhůtě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Článek

„Učinilo tak 8 dní před skončením řádné 18 denní lhůty, kterou pro podání žádosti mělo,“ informuje na webu ministerstva mluvčí Veronika Ludvíková.

Podle ní pracoval na extradiční žádosti a přípravě všech relevantních právních dokumentů zhruba patnáctičlenný tým odborníků.

„Ministerstvo spravedlnosti komunikovalo na pracovní úrovni s experty švýcarského Spolkového úřadu pro justici, s nimiž si průběžně upřesňovalo všechna specifika a požadavky, jež jsou podle švýcarských orgánů pro účely posouzení případného vydání Tomáše Pitra do České republiky nutné. Nyní je na řadě švýcarská strana, aby posoudila všechny aspekty případu, včetně popisu trestné činnosti, která je Pitrovi kladena za vinu, a s tím související otázky oboustranné trestnosti a možnosti povolit jeho vydání do ČR,“ cituje Ludvíková Pospíšila.

Jeho resort je i nadále připraven se Švýcary spolupracovat, spoléhá se především na to, že švýcarské orgány budou při posuzování žádosti o vydání vycházet především ze zaslaných odsuzujících rozsudků a mezinárodního zatýkacího rozkazu.

Švýcarská policie zadržela Pitra koncem července. Podnikatel vydání do ČR odmítl, jednání tak může trvat až rok. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila má Česko asi padesátiprocentní šanci na podnikatelovo vydání.

Kauza Tomáše Pitra
Pražský vrchní soud Pitrovi uložil za daňové delikty z roku 1994 pětileté vězení. Podnikatel stále tvrdí, že se podvod nestal.NS dal následně Pitrovi a s ním odsouzenému Miroslavu Provodovi novou šanci na obnovu řízení. Návrhem na obnovu se musí znovu zabývat Městský soud v Praze.Obžaloba vinila skupinu kolem Pitra z toho, že pomocí fiktivních faktur vymáhala po finančních úřadech vrácení daní. Státu měli způsobit škodu asi 51 miliónů korun. Nyní obžalovaní dostanou příležitost uplatnit nové důkazy. Provod si část trestu odpykal a letos byl propuštěn na svobodu.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Pitr odmítl účast na podvodech s alkoholem

Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, odsouzený na pět let do vězení za daňové úniky, odmítl jakoukoliv účast na rozsáhlých machinacích na černém trhu s alkoholem,...

Výběr článků

Načítám