Hlavní obsah

Státní zástupce řídil opilý, ve funkci skončí k 1. září

– Olomouc
Právo, Miloslav Hradil

Olomoucký státní zástupce Aleš Zdráhala, který byl v červnu přistižen při řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu, rezignoval na svou funkci k 1. září letošního roku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Právo již dříve informovalo o tom, že se sám rozhodl odejít ze státního zastupitelství. Zdráhala svým rozhodnutím předešel verdiktu interního řízení, v němž ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) rozhoduje o návrhu okresního státního zástupce v Olomouci Michaela Šoky zprostit jej výkonu funkce státního zástupce do pravomocného skončení kárného řízení u Nejvyššího správního soudu v Brně.

Zdráhala, který je nyní na dovolené, pracuje na zastupitelství už několik let a měl na starosti mimo jiné i prohřešky řidičů. Policisté mu při silniční kontrole naměřili v dechu 1,99 promile. Následný odběr krve prokázal 1,4 promile.

Rezignací na post státního zástupce se však nevyhne trestní odpovědnosti za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. „Je s ním vedeno trestní řízení jako s každým jiným,“ řekl Právu již dříve Jiří Mencler z Okresního státního zastupitelství ve Vsetíně, které má případ na starosti. Za zmíněný přečin hrozí až rok vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám