Hlavní obsah

Blíží se další deště, v jižních Čechách hrozí povodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na jihu Čech v pátek ještě doznívala povodňová vlna, která v minulých dnech zvýšila hladinu zejména na Lužnici, když se objevilo varování před další vlnou. Hydrologové očekávají, že v souvislosti s avizovanými dešti se zejména menší toky mohou dostat až na třetí stupně povodňové aktivity.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Ve čtvrtek byly poměrně vysoké srážky na Šumavě v okolí Sušice, kde napadlo místy přes 40 milimetrů srážek. Bezprostředně poté nastoupala hladina Otavy na první stupeň. Teď se ta vlna posunuje po středním toku do Písku, nejvýraznější jsou vzestupy ve Strakonicích, odpoledne budou i v Písku," popsal hydrolog Tomáš Vlasák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V povodí Lužnice, kde platil ve středu i druhý povodňový stupeň - pohotovost, spadla hladina na první stupeň. V horním úseku už klesá, ve středním a dolním bude během dne ještě mírně stoupat. K večeru by mohla být podle propočtů v normálu.

Zatím není jasné, kde bude pršet nejvíc

To už se ale situace výrazně změní v celém regionu. Zasáhnou ho vydatné srážky, a to během páteční noci a zejména v sobotu.

"Bohužel si nejsme jistí, jakou část regionu zasáhnou, zda nejvíce Novohradské hory, Šumavu, či Vysočinu. Výstupy jsou prostorově nerovnoměrné. Je ale vysoká pravděpodobnost, že by kdekoliv v regionu mohlo spadnout 50, a místy až 100 milimetrů. Počítáme s tím, že prakticky kdekoliv může dojít k vyhlášení i třetího stupně povodňové aktivity - ohrožení," upozornil hydrolog.

Stupně povodňové aktivity jsou také na třech místech na Dyji. Srážková oblačnost se nad naše území přesouvá od jihozápadu.

Upouštění přehrad zvýší hladinu i v Praze

Dosažení prvního povodňového stupně očekává v pátek odpoledne i Praha. Budou proto ve 13. hodin uzavřena protipovodňová vrata na Čertovce a vyklizeny některé náplavky. Vzestup hladin souvisí s opatřeními, které vodohospodáři preventivně dělají na vltavské kaskádě.

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

"Podle Povodí Vltavy by průtok v Praze měl dnes v podvečer dosáhnout 520 m3/s,“ uvedl první náměstek pražského primátora Rudolf Blažek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám