Hlavní obsah

Letní prázdniny chce Brusel rozložit do čtyř měsíců

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku by mohlo dojít k revolučnímu rozložení letních prázdnin do čtyř měsíců při zachování nynější dvouměsíční délky. S návrhem přišly tuzemské cestovky už loni, ministerstvo školství ho však zamítlo. Letos ale získali stoupenci takzvaných klouzavých prázdnin vlivného spojence – Evropskou komisi. A nápad se zamlouvá i mnohým ředitelům škol.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

„Regiony by si mohly dvouměsíční prázdniny rozložit od června do konce září. Po vzoru jarních prázdnin, též klouzavých. Vše záleží na dohodě,“ řekl ve čtvrtek Právu místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. „Suverenita národních států by zůstala nedotčena,“ ujišťuje zase Brusel.

„Například děti by měly 14 dní volno, pak by byla 14 dní škola, pak zase volno, čímž by se prodloužila sezóna. Zvýšil by se počet turistů, což by podpořilo ekonomiku,“ uvedl eurokomisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani.

České ministerstvo školství se nadále vzpouzí. „Tuto myšlenku nepodporujeme. Nechceme jakkoli měnit tradiční model,“ řekla Právu mluvčí úřadu Šárka Svobodová.

Děti by měly 14 dní volno, pak by byla 14 dní škola, pak zase volno
Antonio Tajani, eurokomisař

Právo oslovilo i několik ředitelů základních a středních škol. Reakce byly překvapivě pozitivní. „Není to vůbec špatná myšlenka z hlediska výuky. Po dvou měsících totiž děti přijedou naprosto rozjívené a vypadá to, jako kdyby rok předtím vůbec neabsolvovaly. A jistě by to pomohlo i mnoha rodičům s tím, že by si mohli lépe zajistit hlídaní,“ sdělil Právu ředitel pražské ZŠ Trojská Alois Pacík.

„Posílila by zaměstnanost“

Cestovky argumentují tím, že služby v regionech jsou dnes z devadesáti procent vázány na sezónní pracovní sílu. „Na brigádníky, kuchaře, přičemž kvalita jejich práce je sporadická. Do jejich vzdělání nemají majitelé zájem logicky investovat,“ podotkl Papež.

Kdyby se prodloužila sezóna, podle něj by se restauracím a hotelům vyplatilo držet si pracovní sílu nastálo. „Kvalita služeb by dramaticky vzrostla. Neméně silný dopad by byl i na zaměstnanost v regionech,“ doplnil Papež.

Faktem též je, že rodiny s dětmi by při nastavení flexibilnějších podmínek nemusely „hromadně“ jezdit na dovolenou v nejvyšší a nejdražší sezóně, tedy v červenci a srpnu, kdy i například v Itálii a částečně i v Řecku a Chorvatsku mají hromadné prázdniny a některé destinace tak na několik týdnů zdražují až o 100 procent.

Rozložení prázdnin by pomohlo i k odlehčení přetížení nejen turistických center, ale zvláště dopravních tepen. „Cesty na dovolenou by se podstatně zrychlily, odpadlo by čekání v nekonečných kolonách na dálnicích. S největší pravděpodobností by v důsledku toho došlo i podstatnému snížení dopravních nehod,“ soudí Papež.

V Německu bez problému

Podotkl, že například v Německu mají s klouzavými prázdninami mnohaleté zkušenosti. „Jsou zde od 15. června do 12. září, každá spolková země je má jinak, někde jsou rozděleny i po regionech,“ vysvětlil Papež.

„Ministerstvo zpracovalo analýzu, kde však jednoznačně převládaly argumenty proti. Například nutnost změny školského zákona, ovlivnilo by to organizaci přijímacího řízení do středních škol, rozkolísaly by se termíny pro přijímačky na VŠ,“ zdůraznila mluvčí Svobodová.

Anketa

Souhlasili byste s rozložením prázdnin do čtyř měsíců?
Ano
15,8 %
Ne
84,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 66389 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám