Hlavní obsah

Do Česka se valí mraky, meteorologové varují před vzestupem hladin

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco čtvrtek by měl být na většině území ještě poměrně slunečný s letními teplotami, od západu se budou pomalu houfovat mračna. Postupně se pak ochladí nad celou republikou a zem budou až do soboty zkrápět vydatné deště. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstražnou informaci, že se zvednou hladiny toků, které se zejména na jihu mohou vylít z koryt.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Během těchto dní budou stoupat hladiny řek, především na menších tocích, upozornil ČHMÚ ve výstražné informaci. Většina hladin dosáhne maximálně na druhý stupeň povodňové aktivity ojediněle na třetí. Zvýšit pozornost je pak třeba v jižních Čechách, na jihozápadě Moravy i na Vysočině, kde bude hrozit vylití vod z břehů. „Zároveň může dojit k zatopení níže položených míst, údolních poloh, sklepů a podobně,“ konstatují meteorologové.

V neděli by se ale mělo opět začít vyjasňovat, oteplovat a ve středu se teploty vyšplhají až na hranici tropických hodnot.

Studená fronta od západu

„Čtvrteční ráno bylo nejstudenějším v celém týdnu. Například v Jizerských horách byly naměřeny pouhé dva stupně Celsia. Přesto bude čtvrtek nejteplejším dnem týdne s teplotami mezi 23 až 27 stupni Celsia,“ sdělila Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Přes den by podle ní mělo být převážně polojasno až oblačno, studená fronta od západu však již začne do ČR hnát dešťové mraky. Ve čtvrtek to pocítí zejména obyvatelé Plzeňského a Karlovarského kraje, kde bude navečer již zataženo a přijdou první deště, jež budou přes noc ještě gradovat. V noci na pátek by na západě mohlo napršet až 30 milimetrů vody.

V pátek se bude oblačnost postupně šířit i na zbytek území, přes den bude oblačno až zataženo s přeháňkami, místy i bouřkami. Teploty se budou pohybovat mezi 21 a 25 stupni Celsia, na jihozápadě nepřekročí hranici dvacítky.

V Čechách se bude nadále ochlazovat i v sobotu, kdy se teploty budou pohybovat od 18 k 22 stupňům, na Moravě a ve Slezsku kolem 23 nebo 24 stupňů Celsia. Nebe zůstane pod mrakem, očekávají se další vydatné deště, napršet může až 50 milimetrů.

Letmo se vrátí tropy

V neděli už studená fronta odtáhne a postupně se obloha vyjasní, odrazí se to i na teplotách, které porostou místy opět až k letním 25 stupňům Celsia. Přeháňky se vyskytnou jen ojediněle a ubývat jich bude i v dalších třech dnech.

V pondělí by už mělo být skoro jasno, každým dnem teploty porostou až do středy, kdy opět dosáhnou na tropickou spodní mez 30 stupňů Celsia. Poté ale podle Honsové naváže počasí na trend střídání oteplení s ochlazením, v následujících dnech lze tedy předpokládat další studenou frontu a znovu začne bouřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám