Hlavní obsah

Vnitro bude příští rok propouštět i řadové policisty

Právo, Josef Koukal

Po letech náborových kampaní bude česká policie v příštím roce poprvé propouštět. Právu to potvrdil ministr vnitra Radek John (VV). Propouštění má začít zhruba v druhém kvartálu příštího roku a dotkne se i řadových policistů. Specialisty si chce vnitro naopak podržet a finančně je motivovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

„Budeme se chtít rozloučit s těmi, kteří jsou nejméně užiteční pro Českou republiku, abychom minimálně sahali na platy těch, kteří užiteční jsou,“ řekl Právu John.

„Systém zřejmě nastavíme tak, že první zhruba tři měsíce (roku 2011) budeme prosit lidi, aby vydrželi platový škrt. Ovšem hned jak nastartujeme propouštění, se těm schopným bude plat v odměnách dorovnávat tak, že ti nejschopnější budou na stejných penězích, jako byli,“ vysvětlil ministr.

John považuje takový postup za méně destruktivní, než kdyby resort sáhl k plošnému snížení tarifních platů všech policistů či hasičů. „Bude to samozřejmě zaměřeno na ty schopné, na útvary s celorepublikovou působností, na kriminálku, na klíčové mozky v resortu. Totéž platí i pro hasiče,“ upřesnil ministr, koho chce v uniformách především udržet.

Vnitro bude muset napřesrok ušetřit zhruba 14 procent z 59miliardového rozpočtu. Mzdové náklady musí v souladu s koaliční dohodou - stejně jako jiné resorty - seškrtat o deset procent.

Kolik policistů a hasičů by mohlo sbor opustit, však John zatím neprozradil. „Propouštění musejí předcházet personální audity, na nichž začínáme pracovat,“uvedl s tím, že nezbytným předpokladem pro případné propouštění v řadách policie i hasičů je změna zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů.

Propouštění by se prodražilo

Podle hlavního personalisty policejního prezidia Romana Fidlera by propouštění policistů za současného stavu úsporu nepřineslo.

„Když nemáte místo pro policistu, musíte ho na rok přeřadit do zálohy a vyplácet mu 80 procent mzdy. To by byly zbytečně vyhozené peníze,“ konstatoval Fidler. Určitou část prostředků by podle něj policie mohla ušetřit tím, že by neobsazovala místa uvolněná pracovníky, kteří dobrovolně odcházejí do civilu.

V současné době policie v celé republice eviduje 450 žádostí o odchod do civilu. To podle Fidlera odpovídá běžné fluktuaci. „Buď nám bude postačovat, že neobsadíme uvolněná místa, nebo bude nutný zásah do tarifů,“ dodal personalista.

Reklama

Výběr článků

Načítám