Hlavní obsah

ČSSD strhala program Nečasovy vlády, nepodpoří ani rozpočet

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté ve středu tvrdě kritizovali programové prohlášení vlády Petra Nečase (ODS). Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka označil dokument za nevěrohodný. Vláda podle něj kope další příkopy ve společnosti. Sobotka také oznámil, že jeho strana nepodpoří návrh státního rozpočtu na příští rok.

Foto: Petr Horník , Právo

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s místopředsedou soc. dem. Milanem Urbanem

Článek

Sobotka ve středu na tiskové konferenci v Lidovém domě uvedl, že vládní prohlášení působí nevěrohodně. „Prostě ten text není realistický, nemá kontakt s aktuální rozpočtovou situací,“ sdělil Sobotka a poukázal na slíbené zlepšení chodu státní správy, což je podle něj v rozporu s plánovaným snížením platů státních zaměstnanců o deset procent.

Nečasova vláda schválila programové prohlášení ve středu. [celá zpráva]

Vyjmenoval pak čtyři důvody, proč ČSSD nehodlá kabinet podpořit v hlasování o důvěře. Sobotka řekl, že vládní politika povede k větší nerovnosti. Škrty podle něj dopadají nerovnoměrně na jednotlivé sociální skupiny, hlavně na rodiny s dětmi, seniory a zdravotně postižené.

„Tato vláda kope další příkopy ve společnosti,“ míní Sobotka a Nečasův kabinet obvinil, že mu nejde  o sociální soudržnost, ale o nárůst společenské nespravedlnosti. Vláda také podle šéfa ČSSD zhorší kvalitu a dostupnost veřejných služeb, hrozí privatizace důchodového systému.

Program připomíná dílo Topolánkovy vlády

„Vláda neřeší ve svém programu ani hospodářský růst ani zaměstnanost,“ vyjmenoval Sobotka další důvod. Tím čtvrtým je, že podle ČSSD je kabinet silně euroskepticky a protiekologicky zaměřen. Navíc prý program kabinetu připomíná ten z dílny vlády Mirka Topolánka (ODS).

Šéf ČSSD nakonec jmenoval i to, s čím ve vládním programu souhlasí. Jmenoval zákon o omezení imunity poslanců a senátorů, připraveni jsou také vést debatu o opatřeních, které povedou boj s korupcí.

V souvislosti s rozpočtem Sobotka řekl, že vláda postupuje nespravedlivě. „Tato vláda je ve skutečnosti vládou rozpočtové nespravedlnosti,“ prohlásil a jako příklad uvedl návrh na zrušení sociální příplatku nebo krácení peněz na dopravní infrastrukturu.

Sobotka dodal, že poslanci ČSSD proto nepodpoří státní rozpočet na příští rok. „Vláda bude muset při schválení rozpočtu vystačit pouze se svými poslanci,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám