Hlavní obsah

Vláda si schválila program, je v něm i zákon o protikomunistickém odboji

Právo, Novinky, Jan Rovenský
Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Nečase schválil ve středu programové prohlášení vlády. V příštích čtyřech letech chce trojkoaliční kabinet ODS, TOP 09 a Věcí zreformovat veřejné finance, zdravotnictví, vzdělávání, důchodový systém a bojovat proti korupci. Navíc se se zavázal prosadit zákon o protikomunistickém odboji, který odpor proti bývalému režimu postaví na roveň boje proti nacismu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva: Heger (TOP 09), Dobeš (VV), Pospíšil (ODS), Kocourek (ODS), Drobil (ODS), Schwarzenberg (TOP 09), Drábek (TOP 09), Besser (TOP 09), Klaus, Fuksa (ODS), Vondra (ODS), Jankovský (VV), Nečas (ODS), Bárta (VV), Kalousek (TOP 09) a John (VV)

Článek

„Vláda jednoznačně prohlásila, že bude usilovat o uznání protikomunistického odboje a že to bude součástí programového prohlášení vlády,“ prohlásil na tiskové konferenci ve středu premiér Petr Nečas.

Podle vicepremiéra a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) boj proti komunismu bude poté „stejně legitimní jako odpor proti vládě nacistů u nás“.

Vicepremiér a ministr vnitra Radek John (VV) novinářům řekl, že nápad vznikl na základě dojmu ze středečního pohřbu Milana Paumera. „Odbojáři z doby komunismu budou stejně vážení jako odbojáři z boje proti nacismu,“ uvedl John.

Vicepremiér také přiznal, že nápad zařadit uznání protikomunistického odboje do programového prohlášení se zrodil na pohřbu člena gangu bratrů Mašínů Milana Paumera, kterého se i s premiérem a druhým vicepremiérem Karlem Schwarzenbergem zúčastnili.

„Vzniklo to i na základě dojmů z pohřbu, sešla se rychlá K3 a zařadila to do programového prohlášení,“ řekl John.

Hlasování o důvěřě za týden

Programové prohlášení vychází z koaliční smlouvy, kterou spolu partneři podepsali zhruba v půli července. Ta byla podle některých vyjádření nejpodrobnější koaliční dohodou v dějinách, programové prohlášení po středečních posledních úpravách čítá asi čtyřicet stran.

S dokumentem předstoupí kabinet premiéra Petra Nečase před poslance 10. srpna a požádá je o důvěru. Pokud při hlasování získá podporu nadpoloviční většiny přítomných poslanců, nemělo by už realizaci programového prohlášení nic stát v cestě. Vyslovení důvěry Sněmovnou je posledním krokem před zahájením vládnutí.

Hlasování o důvěře koaličního kabinetu zřejmě proběhne hladce. Vládní strany ODS, TOP 09 a VV disponují celkem 118 poslanci, předpokládá se jen, že opoziční ČSSD a KSČM přednesou své výhrady vůči Nečasovým plánům.

Kabinet si klade za cíl snížit prostor pro korupci ve státních úřadech a zajistit transparentnost veřejných zakázek.

"Česká republika se nachází na rozcestí. Buď, obrazně řečeno, zatáhneme za záchrannou brzdu a zastavíme prohlubování negativních tendencí, zejména zadlužování státu, dlouhodobou nefunkčnost klíčových veřejných systémů, jako je důchodový systém a zdravotnictví, začneme vyřezávat rakovinu společnosti - korupci a zvýšíme konkurenceschopnost naší ekonomiky, nebo se postupně propadneme mezi země, o kterých se ví, že nejsou samy schopny řešit své problémy, a jimž hrozí bolestivá nápravná opatření, která již nemají plně ve svých rukou," popsali autoři návrhu prohlášení hlavní cíle kabinetu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Chuďas Nečas bude řídit vládu milionářů

Tolik bohatých lidí jako v kabinetu Petra Nečase v české vládě ještě nebylo. Z patnácti budoucích ministrů přiznalo v dotazníku deníku Právo osm miliónové...

Klaus jmenoval vládu premiéra Nečase

Prezident Václav Klaus v úterý dopoledne jmenoval novou Vládu České republiky pod vedením premiéra Petra Nečase. V kabinetu zasednou podle dohody koaliční...

Výběr článků

Načítám