Hlavní obsah

Kovářová podala jako ministryně deset kontroverzních stížností

Právo, Radim Vaculík

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala během svého třináctiměsíčního působení ve funkci celkem 112 stížností pro porušení zákona. Nejméně deset z nich ale současné vedení ministerstva v čele s Jiřím Pospíšilem (ODS) považuje podle informací Práva za kontroverzní.

Foto: Petr Hornik, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Tři z nich už Nejvyšší soud zamítl, proto s nimi Pospíšil již nemůže nic udělat. U zbylých sedmi prý ale uvažuje o jejich zpětvzetí.

V prvním případě už tak dokonce učinil, čímž se stal zřejmě vůbec prvním ministrem, který takto zvrátil právem dané rozhodnutí svého předchůdce.

„Ctím právo ministra spravedlnosti dávat takové stížnosti. Je ale zhruba pět až deset věcí, kde byla dána stížnost pro porušení zákona v rozporu s názorem odborníků ministerstva, kteří podání nedoporučili. Ani příslušná státní zastupitelství u nich nedala souhlasné stanovisko,“ sdělil Právu Pospíšil. To Kovářová v reakci pro Právo odmítla.

„Vždycky je zpracovávali mí experti, určitě to v žádném případě nebylo tak, že ji podám přes jejich odmítavé stanovisko. Určitě to nebylo ani jednou,“ oponovala.

Pospíšil chce omezit pravomoci ministra

Pospíšil v úterý oznámil, že stahuje její stížnost ve prospěch Josefa Blažka a Rudolfa Tesárka.

Oba byli před rokem potrestáni desetiletým vězením za krádež 74 miliónů korun z vozu bezpečnostní agentury v Hořicích na Jičínsku. Dodnes se našly jen necelé čtyři milióny.

Kovářová zároveň oběma mužům nechala přerušit trest. Právě to Pospíšil nyní napadá. Má totiž důvodné obavy, že oba odsouzené už za mříže nikdo nedostane. Dokonce uvažuje o tom, že by změnil legislativu, aby už napříště žádný ministr nemohl při podání stížnosti zároveň přerušit odsouzeným jejich tresty.

„Nevidím důvod, proč by měly být přerušovány, když byla podána stížnost,“ uvedl včera Pospíšil. Mezi prověřovanými stížnostmi Kovářové jsou i dvě týkající se případů vraždy.

Možnost zvrátit rozsudky

Samotné stížnosti přitom mohou zcela zvrátit dosavadní pravomocné rozsudky v daných kauzách, pokud by jim Nejvyšší soud vyhověl.

A podle samotné Kovářové to udělal zhruba v devadesáti procentech jejích stížností, například v kauze někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka či odsouzeného a nedávno chyceného podnikatele Tomáše Pitra.

„V okamžiku, kdy mí lidé dospěli k tomu, že byl v jakékoli věci porušen zákon, tak jsem takovou stížnost podala. Je-li v pravomoci ministra podat stížnost pro porušení zákona a má všechny důvody se domnívat, že tam porušen zákon byl, tak ji má podat,“ řekla Kovářová.

Zároveň odmítla, že by některého z odsouzených osobně znala. Na případy si prý kromě Čunkovy kauzy ani podrobněji nevzpomíná.

Sedm prověřovaných stížností:

Rudolf Tesárek a Josef Blažek

Odsouzení k deseti letům za domluvenou krádež 74 miliónů z auta bezpečnostní agentury v Hořicích na Jičínsku, dodnes se našly jen čtyři milióny. Kovářová letos v červnu přerušila výkon jejich trestu. Ministr Pospíšil ji vzal zpět.

David Herink

Odsouzen k trestu 3,5 roku vězení za ozbrojenou loupež v prodejně počítačů v Praze 3 z roku 2000. Kovářová podala v jeho případě stížnost pouhý den před předáním funkce Pospíšilovi, tedy 12. července, zároveň odložila nástup Herinkova trestu.

Zdeněk Hanzlík

Odsouzen ke třem letům vězení za krácení daně, kterého se měl dopustit při nákupu květin z Holandska, škodu soudy vyčíslily na 11,3 miliónu korun.

Monika Brustmanová

Odsouzená k jedenácti letům vězení za podvodné vylákání peněz od různých lidí, také za vydírání, loupež a zpronevěru, podle soudu jednala jako zvlášť nebezpečná recidivistka.

Jiří Hort

Odsouzen za vraždu věřitele k 13,5 roku vězení, poškozeného prý střelil do týla, tělo schoval v jedné garáži, přičemž ostatky našla policie až za několik měsíců. Odsouzený muž z Brna prý věřiteli dlužil přes tři milióny korun.

Rostislav Roztočil

Odsouzen k třinácti letům za vraždu egyptského studenta z roku 1975, původně dostal ještě za komunismu v nepřítomnosti výjimečný trest. V obnoveném procesu mu soudy předloni vyměřily třináct let, ale Roztočil se mezitím vrátil do Německa, kde získal občanství a do českého vězení zřejmě už nikdy nepůjde.

Martin Langmajer

Pražský radní za ODS odsouzený k dvouleté podmínce s tříletou zkušební dobou a pětiletému zákazu řízení kvůli zavinění tragické dopravní nehody z roku 2007, při které zemřela mladá řidička a těžká zranění utrpěla její šestiletá dcera.

Podle ní ministerští úředníci zhruba devadesát procent podnětů odkládali a stížnosti v nich podávány nebyly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám